open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Kako se zaštititi od lopova iPhone i spriječiti da vam zaključaju vlastiti uređaj
Slučajevi u kojim lopovi stječu kontrolu nad iPhoneom korisnika i trajno zaključavaju uređaj čini se da rastu.
25.04.2023. u 12:11
get url
text
Ilustracija

Neki lopovi iPhonea iskorištavaju sigurnosnu postavku, zvanu ključ za oporavak, koja vlasnicima čini gotovo nemogućim pristup njihovim fotografijama, porukama, podacima i još mnogo čemu, navodi se u nedavnom izvještaju Wall Street Journala.

Neke žrtve su također izjavile da su njihovi bankovni računi "iscrpljeni" nakon što su lopovi dobili pristup njihovim finansijskim aplikacijama.

Međutim, važno je napomenuti da je ovu vrstu preuzimanja teško izvesti. Zahtijeva da kriminalac u suštini gleda kako korisnik iPhonea unosi šifru uređaja, na primjer gledajući preko ramena u baru, ili manipulira vlasnikom uređaja kako bi podijelio svoju lozinku. I to je sve prije nego što fizički ukradu uređaj, piše CNN.

Odatle bi lopov mogao koristiti šifru za promjenu Apple ID-a uređaja, isključiti "Pronađi moj iPhone" tako da se njihova lokacija ne može pratiti, a zatim resetirati ključ za oporavak, složeni 28-cifreni kod namijenjen zaštiti svojih vlasnika od online hakera.

Appleu je potreban ovaj ključ kako bi pomogao pri resetiranju ili ponovnom dobivanju pristupa Apple ID-u u nastojanju da pojača sigurnost korisnika, ali ako ga lopov promijeni, originalni vlasnik neće imati novi kod i bit će zaključan s računa.

- Suosjećamo s ljudima koji su imali ovo iskustvo i sve napade na naše korisnike shvaćamo vrlo ozbiljno, bez obzira koliko rijetki. Neumorno radimo svaki dan kako bismo zaštitili račune i podatke naših korisnika i uvijek istražujemo dodatnu zaštitu od novih prijetnji poput ove - rekao je glasnogovornik Applea u izjavi za CNN.

Na svojoj web stranici Apple upozorava: "Odgovorni ste za održavanje pristupa svojim pouzdanim uređajima i ključu za oporavak. Ako izgubite obje ove stavke, mogli biste trajno ostati bez računa".

Za sada, međutim, postoji nekoliko koraka koje korisnici mogu poduzeti kako bi se potencijalno zaštitili od toga da im se to dogodi.

Zaštitite šifru

Prvi korak je zaštita lozinke.

Glasnogovornik Apple-a rekao je za CNN da ljudi mogu koristiti Face ID ili Touch ID kada otključavaju telefon u javnosti kako bi izbjegli otkrivanje svoje šifre svima koji možda gledaju. 

Korisnici također mogu postaviti dužu alfanumeričku šifru. Vlasnici uređaja bi također trebali odmah promijeniti šifru ako vjeruju da ju je neko drugi vidio.

Postavke vremena ekrana

Još jedan korak koji bi neko mogao razmotriti je hakiranje koje nije nužno odobrio Apple, ali kruži internetom. Unutar postavke vremena ekrana na iPhoneu, koja omogućava starateljima da postave ograničenja o tome kako djeca mogu koristiti uređaj, postoji opcija za postavljanje sekundarne lozinke koja bi bila potrebna od bilo kojeg korisnika prije nego što bi mogao uspješno promijeniti Apple ID.

Ako ovo omogućite, lopov će biti upitan za tu sekundarnu lozinku prije promjene lozinke za Apple ID.

Redovno radite back up telefona

Konačno, korisnici se mogu zaštititi redovnim pravljenjem sigurnosnih kopija iPhonea, putem iCloud-a ili iTunes-a, tako da se podaci mogu povratiti u slučaju krađe iPhonea. Istovremeno, korisnici mogu razmotriti pohranjivanje važnih fotografija ili drugih osjetljivih datoteka i podataka u drugu uslugu u "oblaku", kao što su Google Photos, Microsoft OneDrive, Amazon Photos ili Dropbox.

Ovo neće spriječiti lopova da dobije pristup uređaju, ali bi trebalo ograničiti neke posljedice ako se to ikada dogodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.