Sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost zadržat će se do četvrtka (3. oktobra), od kada se prognozira pogoršanje u vidu obilnijih padavina, posebno na zapadu i jugozapadu Bosne, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod. U periodu od 04. do 15. oktobra očekuju se stabilne vremenske prilke, uz vrlo malu mogućnost za padavine pred kraj prognoznog perioda.

Do četvrtka 3. oktobra jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 10 do 15, dok na zapadu i sjeveru Bosne kao i na prostoru Hercegovine minimalne temperature se prognoziraju od 14 do 19, a najviša dnevna na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine od 23 do 28 °C. Osjetan pad temperatura očekuju se od 03. do 15. oktobra, sa minimalnim vrijednostima u Bosni od 2 do 7, na jugu do 13, uz maksimalne temperature zraka u Bosni od 13 do 18, a u Hercegovini do 23 °C.

Septembar je, kako ističu, bio topao i padavinski vrlo neujednačen, te se može reći da je bio od "vrlo kišnog do sušnog" mjeseca.

Obilježile su ga iznadprosječne temperature zraka u poređenju sa klimatološkom normalom 1961.-1990, sa odstupanjima od 0,5°C do 1,5°C. Prema raspodjeli percentila, septembar 2019. svrstava se u kategoriju “toplog” mjeseca na svim stanicama u FBiH, izuzev Ivan-sedla gdje su temperaturne prilike bile u kategoriji "normalnih".  S druge strane zbog prostorno i količinski neujednačenih padavina, prema raspodjeli percentila padavinske prilike svrstavaju su u kategorije od "vrlo kišnog" na zapadu zemlje, do "sušnog" u centralnim dijelovima.

U pogledu temperatura, septembar je bio topliji od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. Srednja temperatura zraka kretala se od 14°C na Ivan-sedlu do 22°C u Mostaru, dok je na Bjelašnici srednja mjesečna temperatura iznosila 7,8°C. Prosječne mjesečne anomalije temperatura zraka kretale su se od 0,7°C u Bugojnu do 1,5°C u Gradačcu. Tokom većeg dijela mjeseca zabilježena su pozitivna odstupanja, a najveće su zabilježene tokom druge dekade septembra kada su temperature bile do 2°C iznad prosječnih u odnosu na period 1961.-1990.

Na većini meteoroloških stanica negativno odstupanje zabilježeno je od 03. do 04. septembra i u periodu od 18. do 22. septembra 2019. godine. Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike tokom septembra mjeseca opisuju se kategorijom "toplo" na svim meteorološkim stanicama izuzev Ivan-sedla gdje se temperaturne prilike svrstavaju u kategoriju "normalno".

Srednja mjesečna maksimalna temperatura zraka u septembru 2019. godine kretala se od 19,8°C na Bjelašnici, do 29,1°C u Mostaru. Srednja mjesečna minimalna temperatura zraka u septembru 2019. godine je imala vrijednosti od 6,1°C na Bjelašnici do 17,2°C u Mostaru. Ekstremne vrijednosti temperatura zraka.

Apsolutni temperaturni maksimumi kretali su se od 15,8°C na Bjelašnici do 35,7 °C u Mostaru. Apsolutni temperaturni minimumi su se nalazili u rasponu od -3,3°C na Bjelašnici do 10,7°C u Mostaru. Broj vrelih dana (Tmax≥30 °C) je bio iznad prosjeka na svim stanicama, a najviše vrelih dana (9) zabilježeno je u Mostaru.

Količine padavina tokom septembra 2019. godine bile su dosta neujednačene, kako prostorno tako i količinski. Prema raspodjeli percentila, padavinske prilike svrstavaju se u sljedeće kategorije
VRLO KIŠNO: (Bihać)
KIŠNO: (Sanski Most)
NORMALNO: (Bugojno, Gradačac, Sarajevo, Mostar, Livno, Ivan-sedlo, Tuzla),
SUŠNO: (Bjelašnica, Zenica)

Izražene u procentima od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. količine padavina su se kretale u rasponu od 31% na Bjelašnici do 180% na Bjelašnici.