open-navfaktor-logo
search
Centar Sparsa i Zmajeva
Kamenjaš za Faktor: Sezonu želimo završiti vraćanjem ABA lige u Sarajevo
Košarkaši sarajevskih Sparsa pobjedama u dva polufinalna meča protiv Podgorice izborili su finale play-offa ABA 2 lige, gdje će im protivnik biti još jedan crnogorski predstavnik Studentski centar.
27.04.2021. u 18:30
get url
text

Dva finalna meča igrat će se, baš kao četvrtfinalni i polufinalni susreti, u Podgorici. Prvi je na programu 4. maja, a drugi dva dana kasnije.

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i ponajbolji igrač Sparsa u drugom rangu regionalne lige Kenan Kamenjaš kazao je kako je vjerovao da njegov tim može do samog finala.

- Vjerovao sam u sebe, ali i u svoju ekipu pogotovo poslije dobrih nastupa u "balonima" na Zlatiboru, Banjoj Luci i u Sarajevu. Upisali smo osam pobjeda u devet u utakmica i igrali lijepu košarku, što su potvrđivale riječi i izjave drugih - kaže mladi centar Sparsa.

Put do finala play-offa nije bio lagan za sarajevski sastav, a opći dojam je da su izabranici Miodraga Kadije lakše riješili polufinalni dvomeč sa Podgoricom negoli duele četvrtfinala protiv Zlatibora.

- Bilo je veoma teško. Bili smo umorni od utakmice u domaćem prvenstvu. Ipak, na kraju prvog meča uspjeli smo spustiti razliku na tri poena, a u drugom meču izboriti plasman u polufinale - govori Kamenjaš, koji naglašava da su protiv Podgorice s izuzetkom treće četvrtine u drugoj utakmici odradili jako dobar posao.

- U trećoj četvrtini je došlo do opuštanja, ali smo na kraju ipak slavili… - kaže 22-godišnji centar Sparsa.

Ekipa Studentskog centra je rival u borbi za plasman u elitni rang regionalnog košarkaškog takmičenja.

- Studentski centar je prvi favorit. Regularni dio završili su samo s jednim porazom, no ja sam bio uvjeren da ćemo im mi biti dostojan protivnik u finalu - otkriva Kamenjaš.

Košarkaš visok 207 centimetara tvrdi kako je dobra odbrana, atmosfera i kolegijalnost ono što krasi Sparse.

- Našu ekipu krasi dobra odbrana, atmosfera i kolegijanost. Kada igramo dobru odbranu, protivnici teško postižu koševe…

Aktuelna sezona koju naš sagovornik nazva Covid-sezonom za njega je vjerovatno najbolja u karijeri što zbog partija u klubu, što zbog nastupa za reprezentaciju s kojom je izborio plasman na Eurobasket.

- U prirodi sam takav da uvijek želim da budem bolji. Vrlo sam mlad igrač i nisam ranije imao prilike, ni u reprezentaciji ni u klubu. Prošla klupska sezona je bila na nivou double-doublea, ali ove godine je puno bolje. Drago mi je što sam zdrav, i hvala Bogu na tome. Vjerujte da su napori u trenažnom procesu nadljudski, a uz to vas svako drugi dan očekuje utakmica - objašnjava Kamenjaš.

Kameni, kako ga često oslovljavaju saigrači, ali i ljubitelji košarke u našoj zemlji, priliku u nacionalnom timu koju mu je dao selektor Vedran Bosnić iskoristio je, reklo bi se, na najbolji mogući način. Sam selektor je nedavno kazao da će na Eurobasket ići oni koji su ga i izborili.

- Ja ću se truditi da zaslužim taj dres, da budem među 12 igrača, truditi. Bože zdravlja, o svemu će odlučiti selektor, samo se nadam da ćemo svi biti zdravi i u najjačem sastavu - kaže Kamenjaš koji zauzima drugo mjesto na listi MVP rankinga ABA 2 lige

Za kraj mladi centar, koji je sa prosjekom od 26,5 poena prvi strijelac ABA 2 lige, kaže kako sezonu želi završiti na najbolji mogući način.

- Ovu sezonu želim završiti na najbolji način, sa zlatom ABA 2 lige i da u Sarajevo konačno vratimo ABA ligu - poručio je Kamenjaš na kraju uz želje da ostane zdrav, a da ga sve ostalo puno ne interesuje jer ima klub, ali i menadžera koji brine o njegovoj karijeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.