Slučaj je otkriven nakon što je jedna od žrtava po dolasku u Vranje nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Afganistana i Pakistana u improvizovanim kampovima u šumi zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucjenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika nakon čega je viši javni tužilac u Vranju Danijela Trajković o tome obavijestila makedonske kolege, objavila je Nova. 

- Priprema za akciju je trajala nešto više od mjesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije - kaže Vilma Ruskoska.

Prema njenim riječima, zlostavljanje se nije dogodilo u postojećim objektima već u improvizovanim šatorima, tendama, sakrivenim u planini, na veoma nepristupačnom terenu. Riječ je o regiji koja se naziva Toptel, iznad sela Lojane i Vaksince.

- Akcija je morala da se izvede helikopterima zbog veoma nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srbijanske i sa makedonske strane, radilo se u koordinaciji sa makedonskom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja i njihovim kolegama iz Srbije - kaže Ruskoska.

Od mučenja je spašeno 35 migranata, među kojima su bila i djeca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

- Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali porodicama zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih… - objašnjava ona.

Protiv dvije punoljetne osobe iz Pakistana i dvojice maloljetnika iz Afganistana započeta je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje djela trgovina ljudima, maloljetnim licima i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od avgusta do novembra 2021. godine napravili improvizovane kampove gdje su smještali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU.

Optuženi su svoje sunarodnike zadržavali protiv njihove volje, oduzimali im telefone i lične dokumente i onemogućavali im bilo kakav kontakt van kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografisali i slali njihovim porodicama kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i prijetnje.

- Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali nedozvoljene spolne odnose - stoji u saopćenju tužilaštva za organizovani kriminal.