Nakon što je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, odustao od kandidature za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor IZ u BiH će 12.oktobra birati jednog od dva kandidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kandidati za poglavara IZ u BiH su započeli predstavljanje programa u muftijstvima širom BiH.  

Aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u Mostaru započeo predstavljanje program rada IZ u BiH, a, kako prenosi agencija MINA i BIR Radio, program je baziran na temelju ostvarenih rezultata i započetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori. 

Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala, te je u tom smislu Kavazović najavio donošenje dva važna reformska akta, Pravilnik o službi i Pravilnik o članarini, kao i restruktuiranje Sabora koji bi trebao dobiti svoj Sekretarijat, a cilj je da se unutar Zajednice potrebni akti brže mogli planirati i usvajati.

Također je i Muamer ef. Zukorlić započeo predstavljanje programa kandidature članovima Izbornog tijela u Goraždu, gdje je prezentirao vlastitu viziju stanja u Islamskoj zajednici i plan rada.

Za Zukorlića je prioritetno pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti IZ, a taj proces treba biti do kraja dovršen.

Smatra da se ne treba boriti na prevaspitavanju političara, već treba napraviti neku distancu od "strančarenja", a to ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav, "samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama".

Kandidati za reisu-l-ulemu će do 12. oktobra svoj program predstaviti u svim muftijstvima, a kako je u izjavi za Fenu podsjetio savjetnik za medije reisu-l-uleme Muhamed Jusić, "to je predstavljanje programa rada Islamske zajednice, a ne politička izborna kampanja, kako je mnogi hoće da predstave".