Tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu danas je održan sastanak kojem su prisustvovali predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednik Milanko Mučibabić i generalni sekretar Said Fazlagić ispred OKBiH i predsjednik OK Španije Alejandro Blanco Bravo i Victoria Cabezas, član Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta i generalni sekretar OK Španije.

VEZANI TEKST - Dan kada je Sarajevo bilo centar svijeta: Zimske olimpijske igre održane prije 38 godina

- Tema sastanka je naravno bila kandidatura za ZOI 2030. godine Barcelone i Sarajevo, koja i u svijetu sada već poprima obrise o jednoj izvrsnoj ideji. Da bi se ideja pretvorila u prijedlog, u narednom periodu će biti održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta.

Okvirni budžet bi podrazumijevao renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju, koje su prioritet kandidature, a čije djelimične troškove bi pokrio OK Španije. Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti renovirati bob stazu, kako bi se takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu održala također u Sarajevu. Ovo bi značilo da bi ukupno 25 posto sportista i trenera nastupilo u Sarajevu. Alejandro Blanco Bravo nije krio svoje oduševljenje, te je tokom sastanka bio vrlo optimističan - saopćili su iz OKBiH, dodavši:

- Naredne sedmice je zakazan vrlo bitan sastanak u Madridu, a početkom marta četveročlana delegacija iz Španije će posjetiti Sarajevo, tačnije navedena borilišta. Ideja ZOI "Barcelona - Sarajevo 2030" se uklapa u novi koncept održivosti Igara, gdje se posebno stavlja akcenat na korištenje već posjeteće infrastrukture, odnosno njihove adaptacije - navode iz krovne sportske organizacije u našoj zemlji. 

Treba naglasiti da bi ovo za oba grada bile druge Olimpijske igre, odnosno Barcelona bi bila još jedan grad domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, a Sarajevu bi se ponovo probudio Olimpijski duh.