Sa sjednice Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko–neretvanskog kantona (HNK), kojoj je prisustvovao i predsjednik stranke Dragan Čović, upućena je podrška kantonalnom ministru unutrašnjih poslova Slađanu Bevandi u vezi s jutrošnjom akcijom policije koja je deblokirala ulaz na odlagalište komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

Na sjednici je riječi bilo i o migrantskoj krizi te je jednoglasno podržan zaključak kako se neće dopustiti da se migranti iz drugih kantona prebace na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razgovarano je i o predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj te je istaknuto da HDZBiH podržava kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima - Kolindu Grabar Kitarović.

Iz HDZ-a BiH pozvali su stanovnike BiH koji imaju pravo glasa na hrvatskim predsjedničkim izborima da u što većem broju izađu na izbore i podrže Grabar Kitarović.

O funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti HNK-a na sastanku su se referirali predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović.

Čović je u svom obraćanju govorio o trenutnoj političkoj situaciji i formiranju Vijeća ministara BiH.

Vezano za lokalne izbore koji će se održati sljedeće godine u BiH, Čović je istaknuo važnost dobre pripreme koju treba odraditi prije samih izbora, dodavši kako je cilj zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora ostvariti uvjerljivu pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati u većini, saopćeno je iz HDZ-a BiH.