Razlog tome je što se čekalo odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo da je BiH u okviru COVAX-a dobila Pfizerove i AstraZenecine vakcine. No, kantoni će sutra dobiti 15.210 doza Pfizerovih vakcina jer je za njih danas stiglo odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Za vakcine AstraZenece se čeka odobrenje. Nadamo se da će stići sutra pa da prekosutra krene i njihova distribucija. U pitanju je 17.100 doza koje pripadaju FBiH – kazali su nam iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

VEZANI TEKST - Dr. Blažević: Vakcine pristigle danas idu u Mostar, u ponedjeljak distribucija po kantonima

Napomenuli su da će vakcine biti rapodijeljene prema unaprijed utvrđenom algoritmu. Tako za Unsko-sanski kanton ide deset posto, Posavski kanton dva posto, Tuzlanski kanton 20 posto, Zeničko-dobojski kanton 15 posto, Bosansko-podrinjski kanton jedan posto, Sredjobosanski kanton deset posto, Hercegovačko-neretvanski kanton 11 posto, Zapoadnohercegovački kanton četiri posto, Kanton Sarajevo 21 posto i Livanjski kanton pet posto.

Iz Zavoda su nam odgovorili da je do sada u FBiH cijepljeno 10.000 ljudi, i to vakcinama AstraZenece koje je donirala Srbija.

Ove vakcine primili su zdravstveni radnici, koji su prvi prioritet, a u nekim kantonima su njima vakcinisali i određeni broj zaposlenih i štićenika socijalnih ustanova, koji su drugi prioritet.

Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao nam je da su danas završili, odnosno izdali nalaz za Pfizerove vakcine, dok im za AstraZeneca vakcine nedostaje dio stručne dokumentacije, koju su i zatražili.

Dodao je da će za AstraZeneca vakcine vjerovatno sutra izdati nalaz.

- Kada su u pitanju vakcine koje su stigle iz Turske, Sinovac, za njih nismo zaprimili ni inicijalni zahtjev – kazao je Uzunović.

Podsjetimo, u Bosnu i Hercegovinu dosad je stiglo skoro 182.000 vakcina.

Prvo je u RS iz Srbije stiglo 2.000 doza, a potom dva puta po 20.000 Sputnik V vakcina iz Srbije. Srbija je donirala i 10.000 AstraZeneca vakcina za FBiH.
Preko COVAX mehanizma, za vakcine koje je BiH platila, stiglo je ukupno 23.400 doza vakcina Pfizer-BioNTech, te 26.400 doza AstraZeneca vakcina.
I Turska je za našu zemlju donirala 30.000 doza Sinovac vakcina, a Kina 50.000 doza.