open-navfaktor-logo
search
Blokirana sredstva
Kantoni zbog HDZ-a još čekaju novac MMF-a, Vlada FBiH razmatra novi model raspodjele općinama
Nešto više od dva mjeseca nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio 333 miliona eura na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine, te gotovo mjesec nakon što je Centralna banka taj novac proslijedila entitetima, kantoni u Federaciji BiH još nisu dobili svoj dio tog kreditnog aranžmana.
01.07.2020. u 16:12
get url
text

Oko 200 miliona KM, namijenjenih kantonima za potrebe borbe protiv pandemije koronavirusa i saniranje njenih ekonomskih posljedica, još je blokirano u Ministarstvu finansija FBiH, s obzirom na to da zvaničnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH insistiraju da se raspodjela tog novca vrši u paketu sa raspodjelom 30 miliona KM općinama i gradovima u ovom entitetu.

Za razliku od kantona, za koje je već utvrđen sistem raspodjele novca, način na koji će se 30 miliona KM dijeliti općinama i gradovima još nije utvrđen. HDZ insistira na privilegiranom statusu općina u kojima je ta stranka na vlasti, te da bi ishodili za njih adekvatno rješenje tom raspodjelom uvjetuju raspodjelu 200 miliona KM kantonima.

Za razliku od zvaničnika HDZ-a, koji su insistirali na povlaštenom statusu općina u kojima vlada ta stranka, iz Saveza općina i gradova FBiH su uputili prijedlog prema kojem bi svaka lokalna zajednica dobila jednak iznos. Druga solucija koja je bila na stolu je raspodjela na osnovu broja stanovnika, što je za HDZ bilo neprihvatljivo.

O rješenju postojeće situacije bi se trebalo razgovarati na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH, a u međuvremenu se u opticaju našao novi sistem raspodjele. Jedan od prijedloga, koji bi sutra mogao dobiti podršku Vlade, jeste da se manji dio ukupnog iznosa podijeli najugroženijim općinama, dok bi se veći dio paketa od 30 miliona KM trebao dijeliti na osnovu javnog poziva, na kojeg bi se općine i gradovi prijavljivali sa konkretnim projektima.

Dok novac MMF-a "leži" na računima Ministarstva finansija FBiH, kantoni grcaju u problemima zbog nedostatka novca potrebnog za borbu protiv pandemije i saniranje ekonomskih posljedica. Problemi nisu zaobišli ni kantone u kojima vlada HDZ, poput Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.