open-navfaktor-logo
search
Otvorio dušu
Kapiten odbojkaša BiH: Dresove sami peremo, za ručak nam kupili čips, tretiraju nas kao robove
Odbojkaši savez Bosne i Hercegovine puca po šavovima.
28.08.2022. u 17:14
get url
text

Nakon skandala sa smještajem ženske odbojkaške reprezentacije BiH, odlučile su progovoriti i kolege iz muške selekcije.

Kapiten bh. odbojkaša Tihomir Gajić za Glas Srpske progovorio je o svim problemima koji muče njega i igrače.

Sve je kulminiralo, navodi, odlukom čelnika krovne kuće bh. odbojke da igračima koji igraju u inostranstvu ne daju certifikate dok ne vrate opremu reprezentacije.

Gajić je ispričao da je selekcija BiH u Švcarskoj imala sjajnu podršku navijača i da su im se nakon toga odužili tako što su im podijelili dresove, trenerke, što smatra da je normalno u svim reprezentacijama, a da kod nas, očigledno, ništa nije normalno.

- Po povratku su nam rekli da moramo vratiti opremu. Naš dogovor je bio da to naređenje nećemo ispuniti. Onda su rekli da igrači neće dobiti certifikate dok ne vrate opremu, što je klasična ucjena. U međuvremenu su trojica reprezentativaca našla nove klubove, koji su uplatili savezu za certifikate. Iz OS BiH su odbili da ih potpišu iako im je novac legao na račun. Koji je interes čelnika saveza? Možda da ostave opremu sebi, da podijele rodbini, prijateljima, ne znam. Dosta nam je takvog odnosa u jednom dahu je ispričao Gajić uz konstataciju da mu za 12 godina igranja u reprezentaciji nije ostao nijedan dres.

VEZANI TEKST - Nije pomogla velika podrška: Odbojkaši BiH pali bez osvojenog seta u Švicarskoj
 

Kao prvi među jednakima navodi još dosta stvari koje ne priliče ni amaterski organizovanim ekipama, a kamoli jednoj reprezentaciji.

- Svi smo nezadovoljni i razočarani u ljude koji nas vode. Jedina pozitivna stvar je odnos koji mi igrači imamo između sebe. Imamo dobru ekipu koja uz normalan rad može da prvi put izbori plasman na Evropsko prvenstvo. U kvalifikacijama smo imali očajan smještaj, uvjete za treniranje. Nismo imali nikakav oporavak, a od nas se tražio maksimum. Sa početkom utakmica krenule su grozne stvari. Samo jedan meč kvalifikacija za EP odigrali smo na svom terenu, sve ostale kao gosti, jer savez nema novca.

- Na putu za Albaniju smo, recimo, saznali da ćemo oba meča igrati tamo. U Rumuniju smo putovali 22 sata, spavali na podu autobusa... Tamo su nam isto nakon utakmice javili da ćemo ostati i igrati još jedan meč sutra. Dresove smo sami prali. U povratku smo saznali da imamo novac za ručak, umjesto toga kupili su nam 20 kesica čipsa. Tretirali su nas kao robove - ogorčen je Gajić.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Milutin Popović tvrdi da je notorna laž da igračima nisu osigurani uvjeti u skladi s mogućnostima koje savez ima.

Nije želio da komentariše to što su igrači podijelili opremu navijačima, a zapitao se i "kakav su zapravo rezultat napravili da dijele opremu?"

- Zašto nisu podnijeli izvještaj o tome ša se desilo? Kad igrač napiše šta je uradio s opremom, dobit će certifikat, a za prekršaj će odgovarati i nema problema, nema ucjene - poručio je Popović i najavio da će tačku na slučaj staviti kada ženska odbojkaška reprezentacija BiH odigra utakmice.

Iz Saveza se za sve probleme pravdaju nedostatkom novca.

- Problem je što nismo mogli da im osiguramo avio-letove, ali smo definisali da se putuje autobusom u Albaniju i odatle u Rumuniju. CEV nam je dozvolio da u gostima odigramo obje utakmice. To su znali članovi stručnog štaba i igrači. Jeste to sve bilo naporno, ali nije stvar našeg hira, već prosto nismo imali novca. Što se tiče situacije u Rumuniji i pranja dresova, mi nemamo novca za ekonoma na putovanjima, čak nemamo nikakve posebne prostorije kao savez. Kada je u pitanju prijateljski meč protiv Katara, to nije u nadležnosti OS BiH, to stručni štab dogovara i nema šanse da su za meč saznali dan pred utakmicu - istakao je Popović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.