- Pred Zakonom svi su građani jednaki, policija u službenom postupanju ne pravi razlike. Kao ministru, nije mi bilo ugodno kad sam vidio snimku i izražavam duboko žaljenje što je do ovakve situacije uopće došlo. Moram istaći da sam u kontaktu s Upravom policije jer je jako važno da dobijemo potpunu sliku o onom što se desilo. Pokrenuta je unutrašnja istraga radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj događaj - napisao je Katica.

Podsjećamo, Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistica, danas je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, a u popodnevnim satima je puštena na slobodu.

- Želio bih naglasiti da su i policajci samo ljudi, nisu mašine, greška se može dogoditi i kao takva se, ako ima razloga, u disciplinskom postupku sankcioniše. Napominjem da nam nedostaje veliki broj ljudi u redovima. Naši su policajci preopterećeni i umorni - iako ovim ne tražim i ne dajem opravdanje za bilo šta, samo vas informišem o stanju stvari. Čvrstog sam stava da su građani i policija partneri na zajedničkom poslu ostvarivanja i održavanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo. To nam je misija i taj se cilj neće mijenjati.
Najavljujem da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti - naveo je Katica.

Nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, naveo je ministar, javnost će biti informisana o svim relevantnim pojedinostima i eventualno poduzetim mjerama.

- Našim policajcima želim poručiti da nastave profesionalno i odgovorno izvršavati svoje obaveze kako su to pokazali u mnogim teškim trenucima. U periodu kada se susrećemo sa brojnim izazovima, od pandemije do migrantske krize, naši policajci su svakodnevno na terenu sa ciljem očuvanja i podizanja dostignutog nivoa sigurnosti. Kao što i najveći broj policajaca svoju dužnost obavlja krajnje profesionalno, tako vjerujem da je i ogromna većina građana svjesna njihovog doprinosa zajednici i da ga cijeni. Samo zajedničkim radom naš grad ćemo učiniti sigurnijim i boljim mjestom za život, zajedno možemo ispravljati greške i učiti - naveo je ministar unutrašnjih poslova KS.