open-navfaktor-logo
search
Realizacija zaključaka
Kavalec: Delegirat ćemo jednog roditelja u UO Zavoda Pazarić; Salić: Nema više nadzornih odbora
Prvi put je donesena odluka da će sada država kontrolisati svih pet zavoda, ne radi se samo o Zavodu Pazarić, govori Redžep Salić
12.12.2019. u 15:25
get url
text

Predstavnici Vijeća i udruženja roditelja djece sa poteškoćama sutra će se sastati sa predstavnicima nekoliko federalnih ministarstava i precizirati realizaciju 18 zaključaka donesenih na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, na sjednici održanoj 4. decembra je razmatrano stanje u ustanovama socijalne zaštite u FBiH Drin, Bakovići, Pazarić, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanove u Ljubuškom.

O realizaciji zaključaka smo razgovarali sa Ines Kavalec, predsjednicom Udruženja "Dajte nam šansu", i Redžepom Salićem, smijenjenim direktorom Zavoda Pazarić, koji je prvi ukazao na kriminal i malverzacije ranijeg menadžmenta "Pazarića".

Članovi upravnih odbora moraju biti apolitični 

- Razumijemo da postoji procedura koju treba izmijeniti kao i pravilnik, kada je riječ o upravnim i nadzornim odborima u ustanovama socijalne zaštite. Ali ono što je nas u svemu tome šokiralo jeste ta brzina odabira članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić. Evo referirat ćemo se samo na imenovanu v. d. direktorice Mevlidu Bandić koja ima mrlju u svojoj biografiji i to je zapravo ono najgore od svega. Da stavljamo osobu koja ima disciplinski postupak koji se tiče neadekvatnog ponašanja prema najranjivijim. I tu je data jeda poruka: "Budite neljudi, činite nedjela, budite kriminalci, bit ćete nagrađeni" - govori nam Kavalec.

Iako u zaključcima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH stoji da ubuduće od tri člana upravnog odbora jedan bude roditelj, to nije slučaj sa novoimenovanim UO Zavoda Pazarić.

- Jedan od članova privremenog UO Zavoda Pazarić Mario Nenadić ustupio je svoje mjesto kako bismo delegirali jednog od roditelja. Mi ćemo u roku od sedam dana predložiti nekoga čije dijete i jeste u Pazariću, što ima potpune logike. S tim da moramo malo vidjeti ko su ostali članovi, politički znamo da jesu angažirani, a jedan od naših zahtjeva je da to budu članovi koji su apolitični - govori nam Kavalec i dodaje:

- I sutra je sastanak u sjedištu Vlade FBiH s prestavnicima tri federalna ministarstva i razgovarat ćemo o zahtjevima/zaključcima, koji su, mogu reći, više uopćeni. Dakle, niti jedan nije konkretizovan, vremenski preciziran. U tom smjeru će ići razgovor, koji zahtjevi, koji koraci, vremenski rokovi... Sastanku će prisustovati predstavnici Vijeća roditelja koji su bili prisutni i na tematskoj sjednici. Sada je fokus na Zavodu Pazarić, ali kada pričamo o zaključcima, mislimo na sve ustanove socijalne zaštite u FBiH - rekla nam je Kavalec.

Razgovarali smo i sa Redžepom Salićem, smijenjenim direktorom Zavoda Pazarić.

- Usvoje se zaključci da nema više nadzornih odbora i da postoje samo upravni odbori, a onda Vlada FBiH imenuje oba odbora s tim da u upravni postave pet članova. Zaključci su odlični, ali treba ih provoditi. Prvi put je donesena odluka da će sada država kontrolisati svih pet zavoda, ne radi se samo o Zavodu Pazarić. Četiri federalna ministarstva koja su uvijek bila dužna da kontrolišu zavode (rada i socijalne politike, zdravstva, obrazovanja i pravde) ovaj put će direktno kontrolisati - govori Salić.

Dodaje da više nema nadzornih odbora.

Nisam dobio potrebnu dokumentaciju pa ne mogu ni na biro 

- Zaduženi ispred ministarstava će morati kontrolisati te ustanove. Nema više friziranih izvještaja. Ko god želi da rizikuje svoj posao, neka "pokriva" direktora. Uvijek može da se napravi kriminal kada se ljudi uvežu, ali nema više: "Da ja tebi dam pola miliona KM, pa neka istražuje tužilaštvo". Svaka tri mjeseca će se kontrolisati zavodi. Ono što mi je najdraže jeste da će se osnažiti porodice koje imaju osobe sa poteškoćama u razvoju, to je najveći dobitak. A tu su i milionske uštede. Zavod Pazarić je za upravni i nadzorni odbor godišnje izdvajao 120.000 KM, a sada će to biti 12.000 KM. To su velike uštede na pet zavoda u četiri godine. A do sada su upravni i nadzorni odbori u četverogodišnjem mandatu koštali oko dva miliona KM - rekao nam je Salić.

Upitali smo Salića da li je završio definitivno svoj rad u Zavodu Pazarić.

- Ja sam razriješen dužnosti, ali nisam dobio potrebnu dokumentaciju i ne mogu se nigdje prijaviti. Članovi upravnog odbora nisu dobili rješenja koja moraju potpisati sa v. d. direktorice i mene razriješiti dužnosti. To nije urađeno. Nisam ni na birou, a ja sam čovjek koji ima porodicu, od čega ćemo živjeti? - rekao nam je Salić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.