Podne-namaz imamio je bivši reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, dok je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio dženazu namaz za 50 identificiranih žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Nakon dženaze Kavazović je kazao da okupljeni na mezarju stoje svjesni težine zločina koji su počinili zli ljudi.

- Mi svoju žal za našim najmilijim, našu tugu upućujemo Tebi Gospodaru naš koji sve čuješ, sve vidiš i sve znaš. Molimo Te, utješi naše duše i pruži nam nadu. Ovo je dan tuge i prevelike boli, dan u kojem čuješ jecaje, uzdahe i dove iz duša i srca naših tugom okovanim. Neka naš vjernički dug bude ispunjen stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu učinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Molimo Te Bože da naša srca ne otrujemo mržnjom, molimo Te za pravdu da se njoj privedu svi oni koji su Tvoju riječ pogazili - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

On je ovom prilikom pozvao i komšije Srebreničana da s njima podjele neizmjernu tugu i bol.
 
- Pozivamo ih da zajedno sa nama učestvuju u otkrivanju grobnica, pamćenju i sjećanju na nevino ubijene komšije, ljude, muškarce, žene i djecu koje su poznavali i s kojima su živjeli - kazao je Kavazović.

On je danas u Srebrenici pozvao institucije Srbije i entiteta RS i odgovorne pojedince da prihvate historijske činjenice i da pozovu narod na pokajanje.

- Mi kao Islamska zajednica možemo pozivati ljude da prihvate činjenice koje su utvrđene na međunarodnim sudovima. Mi o tome govorimo često. Za trenutno stanje, negiranje genocida, veličanje zločinaca, nije toliko odgovoran srpski narod koliko institucije Srbije i entiteta RS, kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC). Jer, onoga trenutka kada se institucije promijene, kada promijene svoj odnos prema genocidu, i narod će to prihvatiti - poručio je reisul-ulema Kavazović i dodao:

- Tuga i bol koja je u našim srcima ne može se izbrisati. Trudimo se da održimo sjećanje na njih i pamćenje na ono što nam se dogodilo. Ono što možemo kazati jeste da tuga i bol ne prolaze. Svjesni smo toga da trebamo ići dalje i, koliko je moguće, osvijestiti sebe da zlo i zločinac ne bi trebali da trijumfuju.

Trebali bi da trijumfuju pokajanje, ljudskost i ono čemu se nadamo kao muslimani jeste da će i oni koji su ovo počinili razumjeti da su napravili veliko zlo i nadamo se da će pokajati za ono što su uradili i da će tražiti oprost. Zato živimo, tome se nadamo i u to se uzdamo. Želim kazati da, bez obzira na sve tegobe koje smo prolazili, mi bosanskoherecgovački muslimani i dalje živimo u nadi da će se život obnoviti na ovim prostorima u Srebrenici i da će ljudi jedni drugima prilaziti, da ćemo zajedno graditi budućnost.