Skupio novac

Kemal Karić uspio otputovati u Italiju na liječenje

Objavljeno: 14.09.2018. u 15:21 Autor: M. A.

Kemalu je ovo 33. operacija, ali nažalost nakon što se oporavi, ponovo će morati pod nož. Mladiću koji je 2015. godine obolio od karcinoma bit će potrebno uraditi još operaciju skidanja tumora sa leđa

Kemalu je ovo 33. operacija

Dvadesetšestogodišnji Kemal Karić iz Sarajeva danas je otputovao u Italiju, gdje će mu za nekoliko dana italijanski ljekari uraditi operaciju skidanja metastaza tumora sa stomaka.

Kemal je, nakon pisanja Faktora i zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz Bosne i Hercegovine, uspio skupiti nešto novca i kupiti kartu za avion, a liječenje će se finansirati iz posebnog fonda italijanskog ministarstva zdravstva.

Kemalu je ovo 33. operacija u životu, ali nažalost nakon što se oporavi, ponovo će morati pod nož. Mladiću koji je 2015. godine obolio od karcinoma bit će potrebno uraditi još operaciju skidanja tumora sa leđa.

Liječenje u Italiji uz veliki napor omogućio mu je poznati novinar Antonio Capuozzo, koji je Kemala upoznao za vrijeme rata u BiH. Kemal je imao samo četiri mjeseca kada mu je tokom granatiranja Sarajeva poginula majka, a ostao je i bez noge. Antonio je tadašnju bebu bez noge, čija je fotografija obišla svijet, odveo u Italiju kako bi dobio kvalitetnu njegu u bolnici, te je Kemal prve korake napravio upravo u milanskoj bolnici, a potom je nekoliko godina djetinjstva proveo sa porodicom Capuozzo. I nakon što je rat u Sarajevu završen, Antonijeva borba za Kemala nije prestala, pa je i godinama nakon toga pokušavao da dječak sa teškom sudbinom dobije adekvatno liječenje koje nije mogao priuštiti u Bosni i Hercegovini. Na svu sreću je uspio, a mladić iz Sarajeva se nada da će naredne dvije operacije uspjeti, te da nakon njih više neće morati pod nož.

Izvor:   Faktor

Vezani članci

Iz kategorije