open-navfaktor-logo
search
Mezarje Veljaci
Klanjana dženaza za šest žrtava ratnih zločina u Bratuncu
Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je klanjana dženaza-namaz za šest žrtava zločina iz 1992. godine koji su počinili pripadnici Vojske RS-a. 
12.05.2023. u 14:22
get url
text

{$galerijaFotografija}

Dženazu-namaz predvodio je zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Enes ef. Ljevaković. 

Vječni smiraj u šehidskom mezarju Veljaci pronašli su: Alija Hodžić (29), Amira Paraganlija (7), Sabaheta Hasanović (40), Safija Paraganlija (31), Rukija Paraganlija (67) i Šaćir Muminović (40).

Ukupno je sa današnjom dženazom svoj vječni smiraj pronašlo 316 bratunačkih žrtava, a za još oko 200 se traga.

Zločini u Bratuncu su provođeni planski i sistematski, a sudbina porodice Paraganlija upravo potkrepljuje takve tvrdnje. U njihovu kuću u prolječe 1992. godine upali su srpski vojnici.

- Ubili su mi majku Safiju, sestru Amiru i nenu Rukiju. Njih danas ukopavamo. Ubili su mi brata Adila za čijim posmrtnim ostacima tragamo. Pucali su i u mene, tada sam bila beba u bešici, aili sam ostala živa. Živ je ostao i moj brat Amir koji je tada imao pet godina. Poslije 10-ak dana smo pronađeni. Mene je spasila tetka i othranila, ali su brata sa pet godina odveli u logor u Srbiji. Rodio se kao zdrav dječak, a danas je osoba sa posebnim potrebama.

Ja sam preuzela brigu o njemu. Imam samo njega i svoju porodicu. U međuvremenu sam se udala i rodila dva sina, ali meni su uzeli sve, uzeli su mi djetinjstvo, roditelje, sestru... - kaže kroz suze Samra Paraganlija, danas s prezimenom Halilović. 

FOTO: Fena

Potredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković rekao je kako je presuđeni genocid u Srebrenici ustvari počeo u proljeće 1992. godine u Podrinju. Prve žrtve rata u BiH, ističe on, pale su u Podrinju. 

Pored domaćih predstavnika vlasti, današnjoj dženazi prisustvovao je i američki ambasador u BiH Michael J. Murphy.

VEZANI TEKST - Tragedija porodice Paraganlija: Samra u bešici preživjela strijeljanje, njen brat Amir s pet godina odveden u logor

- Moramo nastaviti aktivno raditi na pronalasku nestalih lica, ali i tražiti pravdu u smislu procesuiranju onih koji su počinioci ovih zločina. To je upravo onakva vrsta pomirenja koja je potrebna Bosni i Hercegovini kako bi nastavila graditi svoju demokratiju i kako bi mogla da se razvija kako zaslužuje - rekao je ambasador Murphy.

Bratunčani su nezadovoljni radom Tužilaštva BiH jer, kako tvrde, svakodnevno na gradskim ulicama sreću ljude koji su počinili zločine.

Na području Opštine Bratunac nekada je živjelo 70 posto Bošnjaka, a veliki broj njih ubijen je i u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Posmrtni istaci bratunačkih šehida pronađeni su do sada na čak 601 lokaciji, ali se i dalje traga za njih oko 200.

Dženaza u Bratuncu - 12. 5. 2023.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.