open-navfaktor-logo
search
Protivnik bh. prvaka
Klub bivšeg Zmaja pet puta skuplji od Borca, prije 12 godina eliminisao Sarajevo
Žrijeb prvog pretkola Lige prvaka definitivno nije mazio ekipu Borca. Šampion Bosne i Hercegovine za protivnika je dobio rumunski Cluj, ekipu s prilično bogatim iskustvom igranja u grupnim fazama evropskih kupova.
15.06.2021. u 12:50
get url
text

Iako je prve nastupe u Evropi zabilježio u ljeto 2005. godine, Cluj spada među stabilne evropske klubove, a može se pohvaliti i činjenicom da su tri puta igrali u grupnoj fazi Lige prvaka, a u tri navrata bili su i učesnici grupne faze Evropske lige.

Ono što baš i ne ide u prilog Borcu jeste i činjenica da Cluj ima pozitivno iskustvo u dosadašnjem jedinom duelu sa bh. timovima. Naime, u sezoni 2009/2010 Rumuni su s ukupnih 3:2 u play-offu za Evropsku ligu savladali Sarajevo.

Učešće u ovosezonskim kvalifikacijama za Ligu prvaka Cluj je osigurao sedmom titulom prvaka svoje zemlje, do koje su stigli sa devet bodova viška u odnosu na FCSB (nekadašnja Steaua op.a).

Osim sa sedam titula prvaka Rumunije, Cluj se može pohvaliti i sa po četiri titule Kupa i Superkupa Rumunije.

Vrijednost trenutnog sastava Cluja Transfermarkt.de procjenjuje na 27,55 miliona eura, dok poređenja radi trenutni igrački kadar Borca vrijedi 5,33 miliona eura. 

Ono što je zanimljivo jeste da dres Cluja s mnogo uspjeha nosi nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Mateo Sušić, koji je za ovaj tim upisao 88 nastupa.

Cluj svoje mečeve igra na stadionu "Dr. Constantin Radulescu" kapaciteta 23.500 gledalaca, u čiju je rekonstrukciju i prošitenje 2008. godine uloženo 30 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.