Od 20 imena koja bi u narednom mandatu trebala obnašati dužnost u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, za sada je izvjesno samo ime predsjedavajućeg, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zorana Tegeltije.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i SNSD-a su, podsjećanja radi, još u aprilu postigli načelni dogovor o raspodjeli resora. Strankama iz entiteta RS će, pored pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara, pripasti i ministarske pozicije u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu komunikacija i prometa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

HDZBiH je "dobio" tri ministarstva, a to su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, dok će bloku probosanskih stranaka pripasti tri ministarstva. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova, Demokratska fronta (DF) ministra odbrane, a Savez za bolju budućnost (SBB) ministra sigurnosti.

- Mislim da neće biti bilo kakvih promjena oko te raspodjele, niti je bilo ko u ovom trenutku pokazao interes za preraspodjelu. To je dosta komplicirano i teško. Ako pomjerite samo jednu poziciju, onda se mora desiti cijeli niz promjena – kazao je Tegeltija tokom prvog obraćanja javnosti nakon imenovanja.

Pored pozicije predsjedavajućeg i devet ministara, stranke su raspodijelile i deset zamjeničkih pozicija, po jedno u osam ministarstava, te dva u Ministarstvu odbrane BiH. Bloku stranaka oko SNSD-a i HDZ-u BiH pripadaju po tri zamjeničke pozicije, dok bloku okupljenom oko SDA pripadaju četiri pozicije zamjenika ministara.

Zamjeničke pozicije koje bi trebale pripasti SDA-u su one u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

SNSD-u i "satelitima" pripast će zamjeničke pozicije u Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu civilnih poslova. HDZ-u bi trebale pripasti zamjeničke pozicije u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova, te Ministarstvu komunikacija i prometa.

Personalna rješenja su još uvijek u domenu spekulacije, s obzirom da stranke ne žele zvanično izlaziti u javnost.

- Ja mogu reći da znam imena, ona koja su do sada bila u opticaju i koji će biti ispred političkih stranaka iz RS-a koje čine većinu, ali do moje verifikacije u Parlamentu BiH, poslije koje ću obaviti konsultacije, ne mogu govoriti o pojedinačnim imenima – izjavio je Tegeltija.

U kontekstu nove ministrice vanjskih poslova BiH spominjala se Bisera Turković, dok bi novi ministar sigurnosti trebao biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. U Demokratskoj fronti tvrde da još nisu zvanično razgovarali o kadrovskim rješenjima, iako se u javnosti kao novi ministar odbrane spominje Sifet Podžić.

Državnim finansijama bi i u narednom mandatu trebao upravljati Vjekoslav Bevanda, a u kontekstu prvog čovjeka Ministarstva pravde se spominju aktuelni ministar Josip Grubeša i bivši ministar Bariša Čolak. Sadašnji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara mogao bi biti novi ministar civilnih poslova BiH.

Staša Košarac bi zastupničku klubu u Parlamentarnoj skupštini BiH trebao zamijeniti ministarskom foteljom u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. SNSD će, sudeći prema informacijama, preuzeti i ministarsku poziciju u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, a tu će dužnost preuzeti osoba iz reda Ostalih.

Konkretna kadrovska rješenja mogla bi biti poznata već početkom decembra, nakon što Zastupnički dom potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a novi saziv državne izvršne vlasti mogli bi imati do kraja ove godine.