open-navfaktor-logo
search
Danas sjednica
Ko će naslijediti Milana Tegeltiju na čelu VSTV-a
Članovi VSTV-a BiH danas će birati novog predsjednika ovog pravosudnog regulatora. Novo rukovodstvo bira se nakon ostavke ranijeg predsjednika Milana Tegeltije. 
10.02.2021. u 08:24
get url
text

Ovu odluku Tegeltija je donio nakon što je zaključkom Vijeća pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Prema nezvaničnim informacijama, na konsultativnom sastanku u VSTV-u održanom jučer popodne, Srđan Forca, Halil Lagumdžija i Sanela Gorušanović-Butigan zvanično su već kandidovani za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Prema Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, svaki član Vijeća iz reda sudija i tužilaca može biti predložen za predsjednika VSTV-a, a bira se većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju.

Eventualni novi kandidati mogu biti predloženi do početka sjednice, koja je zakazana za danas u 9 sati.

Nakon ostavke Milana Tegeltije, Vijeće je donijelo odluku kojom je članicu Sanelu Gorušanović-Butigan ovlastilo da predstavlja tu instituciju.

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije BiH, a u junu je izabrana i za potpredsjednicu VSTV-a BiH.

Srđan Forca, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci bio je istražni sudija koji je u januaru 1993. godine ukinuo pritvor Danilušku Kajtezu i Milošu Maksimoviću, pripadnicima Vojske RS-a uhapšenima i optuženima da su u ljeto i u jesen 1992. godine u Sanskom Mostu ubili više civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Sudija Forca donio je odluke i u predmetima Kajtez, Gvozden, Stanković i Đorđević, koje je Tužilaštvo citiralo kao "dokaz da je Karadžić tolerisao zločine nad nesrbima", navedeno je u jednom od dokumenata u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Halil Lagumdžija će dužnost člana Vijeća preuzeti danas. On će na mjestu predstavnika Suda BiH, čiji je sudija od 2010. godine, zamijeniti Dragomira Vukoju.

Kao ozbiljan kandidati za nasljednika Milana Tegeltije na čelu VSTV-a, pominjala se i Biljana Simeunović. Ona je predstavnica Tužilaštva BiH u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i njen mandat ističe u novembru 2024. godine. Upravo je njen izbor bio presudan da Milan Tegeltija izgubi većinu u VSTV-u, što ga je, konačno, koštalo mjesta predsjednika i člana Vijeća.

Svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug u koji ulazi dvoje kandidata sa najvećim brojem glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.