Ipak, jedan broj penzionera obratio se redakciji Faktora sa pitanjem da li će nova Vlada FBiH kao i sve naredne morati usklađivati (povećavati) penzije svakog 15. u aprilu, te postoji li mogućnost da usljed pada bruto domaćeg proizvoda dođe i do smanjena penzija.

- Garant za isplatu penzija na vrijeme i na dostignutom nivou je Vlada Federacije BiH i budžet FBiH. Smanjenje penzija može doći jedino kroz Parlament FBiH, to nam garantuje Zakon o PIO-u usvojen 2018. godine.

Na dostignutom nivou nema smanjenja penzija, samo se može dogoditi da nema povećanja penzija - kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, i dodaje:

- Vlada koja je došla, kao i sve buduće vlade obavezuje zakon na redovnu isplatu penzija. To je zagarantovano Zakonom o PIO-u, a čiji su garant Vlada FBiH i Parlament FBiH.

Upitali smo šta penzioneri očekuju od nove vlade.

- Pa sve što kažem je preuranjeno, nismo imali nikakavih razgovora, kontakte. Vjerujem da će poštovati zakone. Što se tiče vlade koja je završila mandat, rekao sam i uvijek ću ponoviti, mi smo tu da poštujemo odluke vlade i zadovoljni smo bili povećanjem penzija. Međutim, naša povećanja nisu mogla dostići rast cijena osnovnih životnih namirnica što je izazvalo nezadovoljstvo kod naše populacije.

Treba podsjetiti kako je prethodna vlada na čelu sa Fadilom Novalićem donijela odluku i o vanrednom povećanju julskih penzija od 3,9 posto u skladu sa rastom BDP-a pored povećanja od 5,15 posto koje ćemo imati 5. maja. Time su, mislim, iscrpljeni uvjeti za ovogodišnja povećanja penzija, ali eto nikada se ne zna - kazao nam je Trakić.