open-navfaktor-logo
search
Reakcija
KO SDA: Izborom Mtela Vlada KS puni budžet Srbije i kompletnu komunikaciju otvara službama u Beogradu
Odabirom Mtela za pružanje usluga mobilne telefonije, umjesto BH Telecoma koji je te usluge pružao do sada, Vlada Kantona Sarajevo pokazala je da ne poštuje domaće kompanije, ali i da ne vodi računa o sigurnosnom aspektu modernih komunikacija, reakcija je Kantonalnog odbora SDA Kantona Sarajevo.
24.03.2021. u 19:06
get url
text

- Fortina i Konakovićeva vlada je namjernim razdvajanjem tendera za mobilnu i fiksnu telefoniju, koju Mtel ne posjeduje u Kantonu Sarajevo, kao i odabirom samo na prvi pogled povoljnije ponude, omogućila kompaniji koja je u vlasništvu srbijanskog telekoma da dobije posao i uđe u sistem komunikacija glavnog grada BiH - saopćili su iz KO SDA.

VEZANI TEKST - Kahriman: Vlada KS odabrala Mtel, a ne BH Telecom, oštetili vlastiti budžet za 20.000 KM

Nadalje navode da je, prema ugovoru objavljenom u medijima, jasno da je Mtel ponudio nižu ukupnu cijenu od BH Telecoma, ali da je zbog obimnosti ponude i sadržaja, ponuda BH Telecoma ustvari daleko povoljnija.

- Na taj način će novac građana Sarajeva, umjesto u domaćim budžetima, završiti u budžetu Srbije, kroz dobit Mtela. Pri tome su u Vladi KS zanemarili činjenicu da je BH Telecom društveno odgovorna kompanija koja je proteklih godina podržala niz projekata, od kojih je posljednji donacija milion KM za nabavku vakcina - dodaju iz KO SDA.

Istakli su da je posebno problematičan sigurnosti aspekt, jer je Mtelu i srbijanskom telekomu, na ovaj način omogućen potpuni uvid u komunikaciju Vlade Kantona Sarajevo, te će sve u realnom vremenu biti dostupno Beogradu.

- Naivno je vjerovati da te informacije u Srbiji nikoga neće zanimati. Na kraju, teško je ne zapitati se da li bi, naprimjer, BH Telecom mogao dobiti tender za pružanje telekomunikacionih usluga u Gradu Banja Luka i Vladi RS, ili u Beogradu, čak i da ih besplatno ponudi - saopćili su iz KO SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.