open-navfaktor-logo
search
Reakcije
KO SDA: Susret Forte sa Radojičićem je notorni politički promašaj sa dalekosežnim posljedicama
Aktuelni premijer KS ne samo da ne razumije nadležnosti, prioritete i obaveze premijerske funkcije koju obnaša nego očito instruirano ne želi da shvati ustavnu strukturu države čije je i najmanje narušavanje vrlo opasna politička avantura, istaknuto je u soaopćenju
29.05.2019. u 16:26
get url
text

Današnji susret sarajevskog kantonalnog premijera Edina Forte sa gradonačelnikom Banje Luke  Igorom Radojičićem prvorazredan je politički promašaj sa dalekosežnim političkim posljedicama, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

- Nema nikakvog problema u tome što se kantonalni premijer srdačno grli sa gradonačelnikom Banje Luke. Štaviše, dobri odnosi pojedinaca i lična prijateljstva su za svaku pohvalu.  Ali je notorni politički promašaj graditi nekakvu službenu, ali potpuno vaninstitucionalnu saradnju između jednog bh. kantona i jednog bh. grada koji je, uz to i sjedište manjeg bh. entiteta. Aktuelni premijer KS ne samo da ne razumije nadležnosti, prioritete i obaveze premijerske funkcije koju obnaša nego očito instruirano ne želi da shvati ustavnu strukturu države čije je i najmanje narušavanje vrlo opasna politička avantura - istaknuto je u saopćenju.

Dodaje se da: "Gradeći službene, van institucionalne odnose sa Banjom Lukom, Forto, između ostalog, potpiruje i snove onih koji bi htjeli da taj bosanskohercegovački grad bude u nekoj drugoj državi, pa da se eto može sarađivati na zajedničkim projektima".   

- Ustavne pozicije Grada Banje Luke i Kantona Sarajevo su jasne, a postoje i ustavni mehanizni državnih vlasti koji reguliraju sve ono što treba da bude regulirano između stanovnika i vlasti grada kao jedinice lokalne samouprave i kantona kao srednjeg nivoa vlasti u FBiH.  Premijeru Forto, Kanton Sarajevo nije "republika Sarajevo", kao što bi možda htjeli neki vaši istomišljenici koju treba nekakvim specijalnim vezama politički povezivati sa Banja Lukom. Štaviše, izgradnja posebnih odnosa na simboličnoj ravni postavlja vrlo opasan presedan koji neki mogu protumačiti kao pristajanje na. konačnu podjelu države. Iskreno se nadamo da to nije vaša zla namjera, već da je riječ samo o notornom političkom promašaju.  Ne bi bilo loše, premijeru Forto da se između ovih sastanaka sa katalonskim separatistima i ovih službenih i vaninstitucionalnih druženja sa Igorom Radojičićem, barem malo počnete baviti svojim poslom - poručili su iz KO SDA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.