- Njegovi nasrtaji na državnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pogrešno i zlonamjerno tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine, za svaku su osudu. S druge strane, njegovi posljednji stavovi, to jeste prijetnje i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje zahtjevaju reakciju nadležnih organa - ističu u saopćenju.

Dodaju da je možda i veći problem od Tegeltijinih stavova činjenica da je na čelu MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, njegov dugogodišnji prvi saradnik i šef kabineta u dva navrata, a kojeg je na tu funkciju u M:tel vladi imenovala stranka "Narod i pravda". Šokantno je, kako navode, da ovakav Milan Tegeltija ima tako važnu polugu, i čovjeka od dokazanog povjerenja, direktno u Vladi Kantona Sarajevo i na čelu policije u Sarajevu.

- Dugogodišnje katastrofalno sudstvo u BiH koje se ističe mnogim nerješenim dokumentovanim kriminalima, zloupotrebom pravosudnog sistema, neistraženim ubistvima, od kojih su i neka jako bolna u Sarajevu, te montiranim optužnicama braniocima BiH je dodatni isključujući faktor da prvi saradnik čovjeka koji je kreirao takav sistem bude ministar MUP-a KS - saopćili su iz KO SDA Sarajevo.

Traže od Admira Katice da se odmah, jasno i nedvosmisleno, ogradi od konstantnih rigidnih stavova Milana Tegeltije, kao i da prekine sve kontakte i da se distancira od njega, te da javnosti konačno objasni svoje veze s njim. U protivnom, kako ističu, mora odmah i bez odlaganja da podnese ostavku na mjesto ministra MUP-a Kantona Sarajevo.