open-navfaktor-logo
search
Nude alternativu
KO SDP-a Tuzla: Rukovodstvo izmjenama Statuta dodatno slabi i urušava SDP
Predviđa se uvođenje "verbalnog delikta", ukida se princip jedan član jedan glas za sve nivoe osim predsjednika SDP-a te uvodi funkcija "zamjenika predsjednika", sa očitom namjerom da SDP dobije i ovog funkcionera iz reda Bošnjaka - saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla
12.06.2019. u 22:24
get url
text

Kantonalna organizacija SDP-a Tuzla razmatrala je danas do sada formirane prijedloge za izmjene Statuta stranke. Riječ je o izmjenama koje je predložilo rukovodstvo SDP-a, ali o njima nije bilo izjašnjavanja na Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke.

- Ocjena Kantonalne organizacije SDP-a je da ovi prijedlozi nisu formirani u skladu sa odredbama Statuta i da se njima dodatno narušavaju odnosi i slabi SDP. Predviđa se uvođenje "verbalnog delikta", ekstenzivne mjere za isključenje neposlušnih članova, ukida se princip jedan član jedan glas za sve nivoe osim predsjednika SDP-a te uvodi funkcija "zamjenika predsjednika", sa očitom namjerom da SDP dobije i ovog funkcionera iz reda Bošnjaka, čime bi se dodatno topio multietnički profil stranke - saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Dodaju da je zbog zabrinutosti za moguće posljedice ovakvih promjena, ali i svjestan potrebne reforme SDP-a, KO SDP-a Tuzla zauzeo negativan stav po ovim prijedlozima i sačinio prijedlog pet suštinskih izmjena kao nužih mjera za spas i jačanje SDP-a. Ovim mjerama se, dodaju, neutraliziraju negativni tokovi u SDP-u, demokratizira stranka i stvaraju uslovi za odgovorniji odnos SDP-a prema građanima koji na izborima daju povjerenje SDP-u.

Detalje predloženih mjera KO SDP-a TUZla u saopćenju nisu iznijeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.