open-navfaktor-logo
search
Tvrdnje Konakovića
Koje "anomalije" je pokazao Registar zaposlenih u javnom sektoru i da li su one ispravljene?
Registar, ispostavilo se, ipak može poslužiti za utvrđivanje postojećih anomalija
17.09.2019. u 16:45
get url
text
Skupština KS
get url
text

Uvođenje Registra zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo (KS) je, ako ćemo suditi prema izjavama predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, jedno od najvećih dostignuća aktuelne kantonalne vlasti.

- Mnogo anomalija je utvrđeno njegovom objavom. Anomalije se polako ispravljaju – napisao je prije nekoliko dana Konaković na svom Facebook profilu.

Odgovor na pitanje koje su to anomalije utvrđene i koje od njih su u međuvremenu ispravljene od objavljivanja smo zatražili od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, koji je, nakon odluke Vlade KS, uspostavio i vodio Registar. Šef Ureda Erduan Kafedžić ne dijeli baš Konakovićevo mišljenje. Na upit koje su anomalije utvrđene i koje od njih su u međuvremenu ispravljene, kazao nam je da je za donošenje ozbiljnih zaključaka o učincima potrebno više vremena.

- Ističemo da je primarna svrha ovog registra utvrđivanje činjeničnog stanja o zaposlenim licima u javnom sektoru KS, te kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima javnog sektora od strane nadležnih organa – navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Kafedžić.

Ured, dodaje on, trenutno radi na detektiranju nepravilnosti u podacima koje dostavljaju organi i institucije i unosu novih podataka u Registar, koji trenutno sadrži podatke o 21.858 lica zaposlenih u javnom sektoru.

Na koje anomalije Registar ukazuje i koje od njih se "polako ispravljaju", Konaković u međuvremenu nije obrazložio, vjerovatno nastojeći da ne devalvira značaj onog što ističe kao najveći uspjeh aktuelne vlasti u KS. Uprkos činjenici da je formalna svrha objavljivanja Registra kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima, iako je do sada uglavnom korišten za zadovoljavanje znatiželje poznanika osoba koje su uposlene u javnom sektoru u kontekstu spoznaje iznosa njihovih primanja, Registar, ispostavilo se, zaista može poslužiti za utvrđivanje postojećih anomalija.

Tako je, primjera radi, u Registru među uposlenicima KJKP "Rad" navedeno i ime Dženana Mutapčića, koji u tom preduzeću obnaša dužnost "rukovaoca građevinskim mašinama" sa za to radno mjesto odgovarajućom stručnom spremom "kvalificirani radnik".

Ta stručna sprema nije spriječila novo rukovodstvo KJKP "Rad" da ovog 25-godišnjaka, sa članskom karticom Konakovićeve stranke Narod i pravda (NiP) kao ključnom referencom, 18. juna ove godine unaprijedi na, kako nam je potvrdila direktorica tog preduzeća, poziciju "referenta za uključivanje poslovnih i stambenih prostora u sistem naplate za komunalne usluge", uz ustupanje službenog automobila na korištenje.

Ova "anomalija" nije jedina, ali je najeklatantniji primjer koji dokazuje postojanje namjera da se vode procesi suprotni inicijalnoj ideji uspostavljanja Registra. S obzirom na to da očigledno ne postoji namjera da se anomalije "polako ispravljaju", teško je očekivati da će se "polako ispravljati" i one starije, poput supružnika, djece i ostalih bliskih srodnika zvaničnika Naroda i pravde na budžetskim jaslama. Samo revidiranje zapošljavanja srodnika novog NiP-ovog direktora Odgojnog centra Mirsada Pindže bi, sudeći prema optužbama njegovih nekadašnjih kolega iz Skupštine KS, značajno rasteretila servere Registra zaposlenih u javnom sektoru KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.