open-navfaktor-logo
search
Smrt rastužila region
Kolege o Gološu: Arhitekta koji je gradio na tri kontinenta i svojim rukopisom utisnuo nove obrise Sarajeva
Smrt uglednog sarajevskog arhitekte Seada Gološa, koji je preminuo jučer u Sarajevu od posljedica koronavirusa, pogodila je ne samo članove njegove porodice već i ljude s kojima je radio, njegove prijatelje i kolege u Bosni i Hercegovini, ali i širom regiona i svijeta.
05.11.2020. u 12:08
get url
text

U izuzetno plodnoj karijeri Gološ je, između ostalog, radio na projektovanju nekih od objekata po kojima je Sarajevo prepoznatljivo, poput zgrade Bosmala, Merkura, BBI-a, Sarajevo City Centara (SCC). Godine 2011. osnovao je arhitektonski studio GRUPA.ARH. Radio je na više projekata u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i na projektima u Africi.

VEZANI TEKST - Preminuo arhitekta Sead Gološ

Prof. dr. Erdin Salihović, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ističe da ih je vijest o nenadoknadivom gubitku profesora Seada Gološa ostavila bez riječi, praznog pogleda punog nevjerice.

- Izgubili smo kolegu i prijatelja koji je uvijek pozitivno promišljao, izvan okvira i bez ikakve sujete kakvu samo rijetki karakterni ljudi posjeduju. Samo pojedini stvaraoci imaju tu sreću da iza njih ostanu graditeljska djela. Sead je još toliko toga mogao pružiti, ali je i za tako kratko vrijeme koje je proveo s nama, svojim prepoznatljivim savremenim graditeljskim rukopisom utisnuo nove obrise gradu Sarajevu - kaže Salihović. 

Od istaknutog bh. arhitekte s tugom se opraštaju njegove kolege.

- Cijeli region tuguje za našim Sejom. Zovu me iz Hrvatske, Srbije... Znaju da je Sejo bio dinamičan, zdrav i da je širio pozitivnu energiju oko sebe. I onda ga tako odnese u 20 dana. On je bio čovjek koji je toliko zračio pozitivnom energijom. Njegova smrt je zaista strašna vijest. Velika tragedija. Otišao je u najzrelijim godinama, tek je trebao Sejo praviti. Teško mi je ovo sve. Kada gromadu izgubiš, pola brda otpadne – rekao je kroz suze za Faktor arhitekta Amir Vuk Zec.

Arhitekta, ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić još je, kaže, šokiran informacijom da ih je napustio dragi kolega i veliki arhitekta.

- Još ne vjerujem. Sejo je bio generacija ispred mene na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Naši roditelji se znaju cijeli život. Bili smo mlađa generacija koja je u Sarajevu radila najznačajnije objekte. Arhitekta poslije 50. godine počinje graditi ozbiljne objekte, a on je do 50. godine uspio takav jedan opus da je to fascinantno. To je nevjerovatan gubitak za cijelo društvo, grad i državu. Radio je u inostranstvu i uvijek je bio prepoznatljiv po svojim projektima. Zajedno sa desetak arhitekata bio mi je podrška u ovome što radim u Kantonu Sarajevo. Posljednji put smo se vidjeli prije mjesec. Poslije smo otišli na kafu i rekao sam mu za emisiju na TVSA koja je bila 4. novembra. Tada mi je kazao: Odlično, bit ću tada u Sarajevu i gledati. Sat prije emisije je preselio – kaže Kapidžić.

Poznati sarajevski arhitekta Igor Grozdanić ističe da je Gološ bio rijedak arhitekta u BiH koji je gradio na tri kontinenta.

- Projektovao je u Evropi, Aziji i Africi. Sejo je sve radio iz srca i duše i bio je predan svom poslu, a još predaniji prijateljima, kolegama i porodici. Pred njim je bilo mnogo neostvarenih planova. Odlazi kao mlad arhitekta, ali ostavio je jedan ogroman opus koji će biti zauvijek upamćen i vječiti pečat gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Svi ćemo ga se rado sjećati i njegovati sjećanje na njegov divan lik, ljudskost i toplinu koju je dijelio sa svima - kaže Igor Grozdanić.

Gološ je rođen 1969. godine u Sarajevu. Bio je oženjen, otac je dvoje djece. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. U toku svoje karijere, uporedo s praksom, bavio se i radom sa studentima kao predavač na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.