open-navfaktor-logo
search
Cifre za glavobolju
Koliko će stvarno koštati transfer Matthijsa De Ligta?
Mino Raiola, menadžer mladog Holanđanina, za svog klijenta traži minimalnu godišnju neto plaću od 12 miliona eura,
23.06.2019. u 15:26
get url
text

Holandski De Telegraaf prenio je informaciju prema kojoj će 19-godišnji kapiten Ajaxa Matthis de Ligt karijeru nastaviti u Juventusu, a Sky Italia tvrdi kako je još preostalo da igrač s klubom dogovori lične uvjete.

Iako su brojniji mediji prenijeli infromaciju da će De Ligtov transfer vrijediti između 70 i 75 miliona, što je ujedno i njegova tržšina vrijednost, stvari su sasvim drugačije, a cijeli transfer mogao bi koštati oko 200 miliona eura!

Mino Raiola, menadžer mladog Holanđanina, za svog klijenta traži minimalnu godišnju neto plaću od 12 miliona eura, što bi u Španiji značilo da bi to bio bruto iznos od 22 miliona eura. Dakle, za pet godina 110 miliona eura.

Obeštećenje za De Ligta, koji ugovor s Ajaxom ima do ljeta 2021. godine, je 75 miliona eura, što u zbiru s plaćom iznosi 185 miliona eura.

Tačno 20 posto od 185 miliona eura, što je oko 37 miliona eura, otpalo bi na menadžersku proviziju. No, ona ne bi bila odbijena 185 miliona eura, već bi zbir godišnjih plaća De Ligta i Ajaksovog obeštećenja bio samo "osnovica" prema kojoj bi se izračunala provizija koja će pripasti kompaniji "Maguire Tax & Legal" koja je registrovala u malom gradiću Nocera u regionu Salerno.

Tako bi totalni troškovi De Ligtovog transfera u Barcelonu dosegnuli 222 miliona eura.

S obzirom na činjenicu da je porez u Italiji (45,28%) veći nego u Španiji (45%) jasno da bi Juventus morao nešto više novca izdvojiti za De Ligta, s kojim je navodno sve već dogovoreno.

Tek PSG bi morao "izbrojati" znatno više novca, s obzirom da je porez u Francuskoj 54,61 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.