Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Salihamidžić ulazi u svoju treću sezonu na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna. Od prvog dana otkako je imenovan na ovu poziciju mediji i javnost baš i nisu bili blagonakloni prema rođenom Jablaničaninu, koji se i za najmanju sitnicu nalazio na meti kritika.

U Bracinu odbranu stao je i Reiner Clamund, nekadašnji predsjednik Bayer Leverkusena, koji je objasnio da posao koji obavlja bivši Zmaj nije uopće lagan, pogotovo u vremenu kada je priličan broj kluba spreman i sposoban platiti velike iznose za angažman najboljih svjetskih fudbalera.

Hasanu ovoga ljeta zamjeraju što još na Allianz Arenu nisu stigla adekvatna pojačanja koja bi zamijenila Arjena Robbena i Francka Riberyja, koji su u proteklim godinama bili pogonska osovina bavarske mašinerije.

Ni činjenica da je doveo svojicu fudbalera koji su prošlog ljeta s Fransukom osvojili Svjetsko prvenstvo nije mnogo pomogla Hasanu Salihamidžiću, koji je ovoga ljeta na tri transfera protrošio 118 miliona eura. Hernandez je plaćen 80 miliona, Pavard 35, a Arp svega tri miliona eura. Istovremeno, Bayern je prodao Matsa Hummelsa Borussiji Dortmund za 34 miliona.

U totalnom zbiru, od dolaska Salihadmižića na funkciju sportskog direktora, Bayern je na pojačanja potrošio 244,5 miliona eura, dok je od prodaje igrača zaradio 150 miliona, a vrijedi istaći da je Braco Leona Goretzku doveo besplatno.

Iako je razlika u ulaznim i izlaznim transferima iznosi viša od 100 miliona, bez obzira na kritike, Salihamidžiću u prilog idu i dvije šampionske titule i trofej DFB Pokala, no izostali su nešto bolji nastupi u Ligi prvaka.

Ova sezona mogla bi biti odlučujuća za Hasanovu sudbinu, s obzirom na to da ugovor traje do narednog ljeta.