Utorak, 30.05.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Komemoracija povodom smrti Dževada Karahasana: Literatura mu je bila čisti produkt intelekta

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je komemorativna sjednica povodom smrti akademika Dževada Karahasana.

Na dan dženaze, akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bosanskohercegovačkom piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić.

On se s Karahasanom poznavao još od zajedničkih studentskih dana u Sarajevu i na osnovu dugogodišnjeg prijateljevanja ističe da Dževad nije isuviše mario za trendove samo zato što su plod savremenosti već isključivo za istinsku umjetnost koja uvijek mora biti okrenuta vječitim temama.

- Njegov govor odlikovale su velika erudicija i precizna logika, a literatura mu je bila čisti produkt intelekta - kazao je Stojić.

Karahasan je oduvijek bio filozof, ne samo pisac prevođen na 17 jezika, što ga i svrstava u najprevođenije bosanske autore.

O priznatom književniku čiji je odlazak izazvao žal među poznavaocima njegovog stvaralaštva i moralnog lika, govorili su dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH Mile Babić te Slobodan Blagojević, kao i Nikola Petrović uime Hrvatskog društva pisaca čiji član je bio i Karahasan.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice te brojne ličnosti akademskog svijeta BiH, ali i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh