Predsjedništvo BiH

Komšić: ANP skinut sa dnevnog reda, odgođena vanredna sjednica

Objavljeno: 20.08.2019. u 11:44 Autor: N. P.

Zaključci o promjeni dnevnog reda te odgađanju vanredne sjednice su, kako je kazao, lako doneseni

FOTO: Damir Hodžić

Godišnji nacionalni program (ANP) skinut je sa dnevnog reda današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH, a vanredna sjednica, na kojoj se trebao razmatrati izbor mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, je odgođena.

- Nismo mogli postići saglasnost oko toga. Vezano za tu aktivnost odlučeno je da se ne glasa ni o mandataru, te da se odgodi vanredna sjednica – kazao je Komšić.

Komšić je dodao da se moglo doći do dogovora, ali da u tome ipak nisu uspjeli. Zaključci o promjeni dnevnog reda te odgađanju vanredne sjednice su, kako je kazao, lako doneseni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je pojasnio da su otvorena vrata za "neku vrstu dogovora".

- Trudili smo se da ostavimo otvorena vrata, da se ne preglasavamo oko ANP-a. Dodik bi potegao pitanje vitalnog entitetskog interesa, pitanje ANP-a bi otišlo u Narodnu skupštinu RS-a i priča o ANP-u bi bila potpuno završena za ne znam koje vrijeme. Kako bi izbjegli taj scenarij, jednostavno smo rekli da ovo odgodimo. Možda ćemo biti pametniji sutra, prekosutra, narednih mjesec dana - izjavio je Komšić.

Foto: Damir Hodžić


Komšić je kazao da je pitanje ANP-a "izronilo" kao jedno od najbitnijih političkih pitanja u BiH, a da ono to nije, već da se radi o čisto tehničkom pitanju.

- A mi smo došli da od toga napravimo krucijalno političko pitanje – dodao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je objasnio da od ANP-a ovisi dalji put BiH ka NATO-u, odnosno da li će naša zemlja nastaviti taj put ili će se vratiti korak unazad.

- Prema mom mišljenju i prema mom razumijevanju propisa BiH, za to nije bila potrebna nikakva odluka Vijeća ministara BiH. To je mogao uraditi ministar odbrane – izjavio je Komšić.

BiH je, dodaje, dobila MAP, koji je aktiviran 5. decembra, a za ulazak u NATO je potrebno dostavljanje godišnjih planova kojima se preuzimaju obaveze na usklađivanju domaćih propisa.

- Koliko će to trajati, ne znam. Da smo išli na preglasavanje, vjerovatno bi u ovom mandatnom periodu ubili priču o NATO-u – dodao je.

Ukoliko ne dođe do kompromisa, Komšić tvrdi da neće odustati od zahtjeva da se ANP pošalje u Brisel. Govoreći o jučerašnjem sastanku sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije, kazao je da su oni ponudili pomoć.

- Njihova sugestija je bila da se ne kompliciraju dalje odnosi u BiH, te da se ostavi prostor za dogovor – dodao je Komšić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije