open-navfaktor-logo
search
O sastanku sa Schmidtom
Komšić: Bit će postavljena granica dokle se može ići u destruktivnom ponašanju
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako se sa kolegom Šefikom Džaferovićem sastao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.
01.09.2021. u 21:14
get url
text

- Nismo razgovarali o smjeni Dodika, ali sigurno će biti postavljena granica dokle se može ići u destruktivnom ponašanju - poručio je.

Komšić je danas učestvovao na panel diskusiji "Budućnost Evrope – Proširenje" u okviru Bledskog strateškog foruma. Nakon toga imao je sastanak sa Schmidtom.

- Razgovarali smo sa gospodinom Schmidtom već treći, četvrti put u vezi sa ovom situacijom u BiH. Džaferović i ja smo iznijeli mišljenje da sve ovo što Dodik radi nije ludo i tragikomično, kako izgleda. Radi se o jednom dobro osmišljenom planu i sve ovo što govori Dodik, radi se o obeshrabrivanju međunarodne zajednice. Odnosno da međunarodna zajednica odustane od garancija koje je dala Dejtonskim sporazumom i garancija koje postoje u normalnom demokratskom svijetu – države se ne diraju i ne rasparčavaju. Rekao sam gospodinu Schmidtu da i Dodik zna da je to nemoguće izvesti mirnim putem, to se jednostavno ne može desiti. Postavlja se pitanje kome se Dodik obraća? Moje mišljenje je da se upravo obraća međunarodnoj zajednici sa željom da je demorališe, da dignu ruke od nas - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, piše N1.

VEZANI TEKST - Komšić i Džaferović razgovarali sa Schmidtom o blokadi institucija BiH

Sa druge strane to je suluda politika, dodao je Željko Komšić.

- Demokratski svijet to sebi ne može dopustiti da ponovo gleda ono što je gledao tokom raspada Jugoslavije. Sad je izvjesnije da bi bio veći sukob jer je više jakih igrača i zahvatio bi dio Evrope. Niko se sa tim neće igrati - naveo je Komšić.

Istakao je kako visoki predstavnik Schmidt još "prikuplja informacije".

- Kod njega sam vidio – on poštuje sve što mu kažu kolege iz međunarodne zajednice, ali zaključke izvodi sam, a ne na osnovu onoga što mu je neko rekao. Što mu je dobra crta - rekao je Željko Komšić i dodao kako je stav "Schmidta i njega vrlo sličan".

Da li je moguća smjena Dodika?

- Nismo o tome govorili. Ali sigurno će biti postavljena granica dokle se može ići u destruktivnom ponašanju - poručio je.

Izrazio je zabrinutost što na Bledskom strateškom forumu nije bilo "glavnih igrača" ili kako to neki zovu – predstavnika stare Evrope.

- Bosna i Hercegovina će opstati iako ne uđe u Evropsku uniju jer je ona bila i prije EU. Ostat ćemo mi i bez obzira na sve. EU i NATO su potrebni BiH, ali smo i mi bitni za njih, samo ih je nekada teško u to uvjeriti - zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.