open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Komšić: Budimo ponosni u ono što vjerujemo, Schmidt: 25. novembar jeste i ostaje državni praznik
U sarajevskoj Vijećnici, uz prigodan kulturno-umjetnički program, večeras je održana Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovina, koja je okupila brojne goste.
25.11.2021. u 18:18
get url
text

Govoreći o 25. novembru 1943., predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je istakao da se tog dana Bosna i Hercegovina, iako je postojala stotinama godina u raznim oblicima, prvi put konstituiše kao država, odnosno republika. 

- Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog građanskog društva. 25. novembar 1943. godine je jedan izraz zrelosti bosnaskohercegovačkog društva u cjelini - dodao je Komšić.

Naglasio je da su skoro pet decenija ZAVNOBIH-skog mira formirane brojne državne institucije, te da je period od 1943. do 1002. godine bila realizacija ideja ZAVNOBIH-a. 

- Taj period ne treba idealizirati, ali ne treba ga i ne smije ga se omalovažavati jer je upravo taj period izgradio institucije koje su bile od značaja za odbranu BiH. Bitan aspekt je i definiranje BiH kao multietničkog društva. Bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna - rekao je Komšić.

Istakao je da se vrijednosti koje su tada utemeljene nalaze pod žestokim napadima, koji ponekad dolaze od same Evrope, ali da od te borbe za demokratske, civilizacijske vrijednosti ne možemo odustati neovisno kako se Evropa prema njima držala.

- U najtežim godinama tih se vrijednosti nismo odrekli. I danas ih se pogotovo nećemo odreći jer u njih vjerujemo i vjerovat ćemo generacijama. Pitanje opstanka BiH nije samo pitanje opstanka države već opstanka civiliacije. Za nas koji u BiH vjerujemo to i nije pitanje nego stvar dostojanstva. Zato budimo ponosni u ono što vjerujemo, budimo ponosni na našu BiH - poručio je Komšić.

Svečanosti nije mogao prisustvovati Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ali je poslao poruku. 

{$galerijaFotografija}

Izrazivši iskreno žaljenje što nije bio u mogućnosti biti u Vijećnici, Schmidt je, podsjetivši na presudu Ustavnog suda BiH, podvukao da 25. novembar kao Dan državnosti BiH jeste državni praznik i ostaje državni praznik do usvajanja novog zakona o praznicma. 

- Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda, pripadnika grupe ostalih i svih građana - napisao je Schmidt i poručio da svima želi čestitati Dan državnosti, izrazivši želje za napretkom zemlje okrenutoj budućnosti.

Svečanu akademiju organizirali su Kanton Sarajev, Grad Sarajevo i općine Kantona Sarajevo.

Prisutnima se obratila i Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, kazavši da BiH do danas predstavlja posebno i važno mjesto ne samo za Bosance i Hercegovce nego za cijeli svijet.

- Naša historija se nekima može učiniti kao burna, a za nas to je historija borbe za bolji i pravedniji svijet - rekla je Karić, dodavši da 25. novembar 1943. nije samo jedan od najvažnijih događaja već i putokaz u svim teškim vremenima. 

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, između ostalog je rekao da se čini da pušu čudni vjetrovi, zatrovani, te da se moramo zapitati kakve ćemo poruke dobiti iz Evrope i svijeta, kad su se SAD i Evropa zabavili svojim pitanjima. Dodao je da on misli da možemo pomoći sami sebi. 

- Ljudi su izgubili nadu da se možemo vratiit onome o čemu svi ovdje večeras maštamo, to je da je BiHzemlja svih nas, na svakom pedlju. Moramo riješiti krizu nade. Naša kriza se neće riješiti borbom za izborne jedinice - rekao je Forto. 

_DSC2477.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.