open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: CIK ima volje da se bavi izbornim nepravilnostima; zvaničniku EU-a nije bitno šta želi HDZ
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je uoči puta u Brisel govorio o evropskom putu naše zemlje, razgovorima sa čelnicima Evropske unije koji su istakli da su razočarani nedostatkom napretka u pravosuđu, Centralnoj izbornoj komisiji BiH...  
08.10.2020. u 15:14
get url
text

- To je sve tačno, to nije ništa novo za nas, samo je sada konstatovano u izvještaju neke institucije. Onih 14 stavki koje služe kao mjera napretka, govore o pravosuđu i potrebi da se mijenjaju stvari. Upravo sam se čuo sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem koji je kazao, kako sam shvatio, da je dogovorena kontakt tačka sa EUROPOL-om.

Sudeći kako je ovaj saziv CIK-a počeo da radi, očigledno da postoji volja da se neke stvari mijenjaju. Kao neko ko je u političkom životu dugo u BiH, svjedok sam da svake dvije godine izborne nepravilnosti i krađe je bilo enormne. CIK ranije nije htio da reaguje, da sankcioniše, ali CIK u ovom sazivu očigledno ima volje da se bavi tim stvarima i očekujem da će učiniti to mnogo bolje nego njihovi prethodnici – istakao je Komšić.

Upitan šta evropski zvaničnici traže na sastanku, Komšić je odgovorio:

- Zvaničniku EU-a nije bitno šta želi HDZBiH niti bilo ko drugi, nego šta piše u mišljenju Evropske komisije. Jedan od prioriteta u tom mišljenju jeste implementacija presuda Suda za ljudska prava. Implementacija te četiri presude mijenja cijeli koncept organizacije BiH, mijenja bh. društvo. Ako krenemo u tom pravcu, a morat ćemo kad-tad, mi ćemo tako postajati društvo slobodnih građana. Tu se zahtjevi HDZ-a i SNSD-a sudaraju sa tim mišljenjem. To je ono što će biti veliki problem u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.