Komšić je to poručio kao komentar na najnovije poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Je li ovo državni udar?

- Jeste, ovo je pokušaj državnog udara. Ne bih rekao da je RS krenuo u rušenje države, on uvlači institucije RS-a preko NSRS-a. Činjenica je da također postoji vidljiv politički otpor i na nivou građana RS-a u svemu ovome što radi. On ima tanku većinu u NSRS-u pa još to može da radi. Mislim da nije uredu da stavljamo jednakost između Dodika i svih ljudi u RS-u jer definitivno oni ne misle kao Dodik. Oni gledaju dalje i vide da bi to mogla biti jedna avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku. On ne može ukinuti Oružane snage BiH, on ne može ukinuti OSA-u, SIPA-u, sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji, ne bi li imao opravdanje za sve što rade, prije svega pred ljudima u RS-u - istakao je Komšić za N1

Dodaje da je Dodiku kao pokriće dovoljan "bilo kakav incident".

Ako Dodik opkoli kasarne OSBiH, ako postavi specijalce na entitetsku granicu?

- To je krivično djelo, isto kao što je i ovo što je urađeno sa tim Inzkovim zakonom i ovo što je danas urađeno u NSRS-u jeste krivično djelo. U ovom slučaju, sačekat ćemo da vidimo šta će Tužilaštvo reagovati, ali ćemo reagovati. Tužilaštvo radi, i OSA i SIPA, bez obzira na njega. Postojat će i Predsjedništvo sve da on sutra napusti Predsjedništvo. Bitno je da se zadrži taj legalitet - kaže Komšić.

Naglašava da je od ovog trenutka odgovornost za sve što se dešava na Tužilaštvu BiH.

- Ovo što su uradili u ova dva navrata u NSRS-u jeste ispipavanje pulsa i reakcije i ja sam siguran da će Dodik ići do kraja sa svojim najavama. Po meni, ovo je trenutak da Tužilaštvo reaguje onako kako mu nalaže zakon. Ovdje postoji nešto što je organizovana grupa na čelu sa Dodikom, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu. Dakle, hoće li raditi svoj posao ili neće. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema.

Optužnica, hapšenje? Nasljednik Gordane Tadić?

- Ja ne znam gospodina Kajganića, gospođu Tadić sam možda sreo dvaput, dakle kako oni gledaju na te stvari. Mene interesuje da provedu zakon onako kako im je naloženo upravo tim zakonima. Ja mogu reći šta bih ja uradio da sam tužilac, ja bih to uradio bez obzira na sve. Ali pošto ja nisam tužilac, sad ćemo vidjeti šta će Tužilaštvo uraditi. Ovo je klasično rušenje poretka, preuzimanje nadležnosti, kvalifikacija djela može biti da se objedini više krivičnih djela. Ali neka znaju da šta god uradi, odgovornost za buduće događaje je na njima - kazao je Komšić.

Da li SIPA, u slučaju da dobije takve instrukcije, može privesti Dodika?

- Policija zna šta im je posao, posao nije jednostavan, podrazumijeva rizik. SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog. Ako se mi nećemo boriti za svoju državu u okviru onoga što nam daju Ustav i zakoni zašto očekujemo da će se stranci boriti? Činjenica jeste da visoki predstavnik ima gotovo božanske ovlasti kada je riječ o BiH, on može sve da mijenja osim aneksa u Dejtonskom sporazumu, ali sve ostalo može. Ima li tu spremnosti, ne znam. Za sada ne vidim spremnost. Ima on podršku, samo pitanje je dokle ide ta podrška. Mislim da će tako rasti i jedna vrsta pritiska i rasti će podrška njemu, šta će on uraditi, ja ne znam - kazao je Komšić u Pressingu.