Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća, Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, novoizabranoj predsjednici Evropske komisije, Federici Mogherini, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku, i Johannesu Hahnu, komesaru za proširenje i dobrosusjedsku politiku.

Komšić je liderima Evropske unije pisao povodom aktuelnih diskusija u Evropskoj uniji o otpočinjaju pregovora Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije sa Evropskom komisijom, imajući u vidu da je otpočinjanje pregovora postalo upitno.

Komšić je u pismu naveo kako je njegovo mišljenje da je iznimno važno da spomenute dvije države ubrzano nastave svoj put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje Jugoistočne Evrope, a čime se zapravo šalje pozitivna poruka cijeloj regiji a samim tim i Bosni i Hercegovini.

-S obzirom na to da je Evropska komisija već konstatovala da su Republika Sjeverna Makedonija i Republika Albanija ispunili tražene kriterije za otvaranje pregovora i ako njihov zahtjev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, jednostavno ne daju očekivani rezultat - naveo je u pismu predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

-U slučaju da ne dođe do otpočinjanja pregovora mislim da bi to moglo usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se zalažem. O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regiona kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti - dodao je Komšić.

Komšić je također naveo da se obraća iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije.

-Iz razloga principijelnosti kada govorimo o ispunjenim kriterijima koji se postavljaju pred pojedine zemlje, solidarnosti sa prijateljskim zemljama regije i želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije, izražavam nadu da će odluka o otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom biti pozitivna - zaključio je u pismu Komšić, saopćio je njegov Kabinet.