New York

Komšić sa Palmerom: Članstvo u NATO-u i EU donosi trajnu stabilnost

Objavljeno: 27.09.2019. u 15:21

Razgovarali su i o inicijativi za formiranje carinske unije zemalja regije

FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Razgovarajući o aktulenoj političkoj situaciji sagovornici su se dotakli trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini i stabilnosti u regiji. Palmer je tom prilikom čestitao predsjedavajućem Komšiću na njegovoj istrajnosti da čvrsto održi Bosnu i Hercegovinu na putu ka NATO-u. Sagovornici su također razgovarali i o inicijativi za formiranje carinske unije zemalja regije, što bi rezultiralo poboljšanju odnosa u regiji i životnom standardu svih građana.

Predsjedavajući Komšić se zahvalio specijalnom predstavniku Palmeru na konzistentnoj i jasnoj političkoj podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini i njenom putu ka euroatlanskim integracijama. Istakao je kako smatra da je rješenje za probleme sa kojima se naša zemlja suočava prvenstveno članstvo u NATO-u, a zatim i članstvo u Evropskoj uniji. Za trajnu stabilnost zemalja u regiji potrebno je da sve zemlje, koje to još uvijek nisu, postanu članice NATO-a i Evropske unije.

Što se tiče Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Komšić je kazao da, od izbora prošle godine, taj organ funkcioniše, ali da svakako ima dosta prostora za poboljšanje njegovog rada i efikasnosti, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije