open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Komšić zatražio izvinjenje zbog Dačićevog negiranja zločina u Prijedoru
Nepoštivanje osnovnih postulata međunarodnog prava potpuno diskvalificira Ivicu Dačića od poslova ministra vanjskih poslova Republike Srbije, stav je Komšića
24.06.2019. u 15:23
get url
text

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je izjavu ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića koji je negirao postojanje logora u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom općine Prijedor.

Komšić je kazao da su logori Omarska, Keratern, Tronopolje i druga stratišta bili najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata, te da o razmjerima zločina koji su počinjeni u Prijedoru najbolje govore relevantne presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

On je podsjetio da su pred tim sudom upravo zbog zločina počinjenih u logorima Omarska, Keratern i Trnopolje osuđeni Duško Tadić, Milomir Stakić, Zoran Žigić, Mlađo Radić, Duško Sikircica, Miroslav Kvočka, Željko Mejakić, Darko Mrđa i drugi.

- Nepoštivanje osnovnih postulata međunarodnog prava potpuno diskvalificira Ivicu Dačića od poslova ministra vanjskih poslova Republike Srbije - stav je Komšića.

Istaknuo je da je barbarskim činom negiranja zločina u prijedorskim koncentracionim logorima i nepoštivanjem pravomoćnih presuda međunarodnog suda, Dačić za jedan korak udaljio Srbiju od civiliziranog svijeta, i na najgrublji način uvrijedio sve žrtve miloševićevsko-četničkog projekta uništenja BiH.

- S takvima ne možemo niti ćemo ikada, jer ne uvažavaju presude međunarodnih sudova, tražiti takozvani zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih - kazao je Komšić.

Stoga je zatražio kao član Predsjedništva BiH od Vlade i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava zbog ovog neciviliziranog čina.

- U protivnom, može se samo smatrati da je aktuelna i zvanična politika Republike Srbije na tragu iste one politike koja je dovela do genocida i drugih najtežih oblika ratnih zločina - zaključio je Komšić u saopćenju Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.