Nedjelja, 16.05.2021.

Konaković o Ivani Marić: Kao Bošnjak joj opraštam njene nesmotrene izjave

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je danas da je zadovoljan uspjehom te stranke u protekle tri godine otakako NiP postoji. 

Podsjetio je na same početke ove stranke, te najavio njeno širenje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Konaković je istakao da će se u narednom periodu posebno fokusirati na entitet Republika Srpska, te najavio organiziranje fondacije unutar NiP-a koja će se baviti povraničkom politikom u RS-u.

Prokomentirao je i presudu Ustavnog suda FBiH gdje se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, proglašava neustavnim. Konaković je istakao da to ne utječe na ustavnost aktuelne vlade, te da će "Četvorka" ispoštovati presudu.

- Ustavni sud ovdje problematizira proceduru, a ne suštinu. Ova vlada nema nikakav problem, niti nam pada na pamet da negiramo ili da izvršavamo presude Ustavnog suda. Već u ponedjeljak imamo sastanak političkih lidera, kako bismo u ponovljenoj proceduri ispoštovali presudu Ustavnog suda - poručio je Konaković.

Na pitanje kako komentariše izjave Ivane Marić i kako će postupiti u slučaju da ona bude zvanično kandidat za dogradonačelnicu, Konaković ističe da će razgovarati s Našom strankom ako dođe do toga, te da joj on "kao Bošnjak oprašta njene nesmotrene izjave".

- Još uvijek nismo o tome razgovarali. Sjest ćemo s Našom strankom ako ona bude eventualno kandidat. Ja sam vidio njeno izvinjenje sinoć i kao Bošnjak, ja prihvatam to izvinjenje. Ne mislim da je Ivana Marić neki radikal ili nacionalista. Čini mi se da su te njene nesmotrene izjave pokazatelj njenih analitičkih kapaciteta. Vidio sam da je Ivana Marić izazvala jako puno reakcija u javnom prostoru zbog izjava koje su loše. Dakle, te izjave o Bošnjacima kao narodu koji je "eto sebi dao neko ime", za mene još teža izjava nego o Haškom tribunalu - pojasnio je on.

Kazao je kako je protivnik lockdowna, ali da je ovo krik zdravstvenih radnika. Također se osvrnuo i na jučerašnje proteste ispred Vlade KS.

- Protivnik sam lockdowna, ali ovo je bio jedan krik zdravstvenih radnika. Oni su zatražili oduška makar preko vikenda, pa ih možemo ispoštovati jer je situacija alarmantna. Vidio sam neka poznata lica među njima kako pred zgradom Vlade KS traže vakcine. Mogu im reći da su za to pitanje došli na pogrešnu adresu. Najavljeno je 21 milion KM pomoći iz budžeta KS svima koji budu pogođeni ovim ili narednim lockdownom - istakao je.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh