open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
Konaković o Jazz Festu: Nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti donosi odluke
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković komentarisao je otkazivanje Jazz Festa u Sarajevu, odnosno činjenicu da Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo nije dalo novac za ovu manifestaciju.
08.06.2021. u 09:31
get url
text

Iz Ministarstva su obrazložili da u ovom slučaju nisu ispunjeni traženi uvjeti iz Javnog poziva, kao i da organizatori Jazz Festa nisu dopunili dokumentaciju nakon što su o tome obaviješteni. Situaciju je dodatno pojasnio Konaković na svome Facebook profilu.

- Budžetski novac često se troši netransparentno. Uočene su mahinacije kod dodjele sredstava udruženjima i unazad nekoliko godina ta se oblast počela dodatno kontrolisati. Propisani su kriteriji za apliciranje, istina je da su stroziji, ali se red počeo uvoditi. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom se uključio u procese i često ih koordinira. Svi imaju ista pravila - naveo je Konaković.

Ističe da je Jazz festival vrhunska manifestacija, potrebna Sarajevu, ali da ne može podršku dobiti mimo propisanih procedura.

- Novac u prvom krugu nisu dobili svojom, a ne administrativnom greškom državnih službenika. Ministarstvo je produžilo rok za apliciranje kako bi organizatori Jazz Festa (i još neka udruženja) dostavili dodatnu dokumentaciju, oni to nisu uradili. Na direktne telefonske pozive da dostave papire iz ministarstva su odgovorili napadima i cinizmom. Na kraju su ministarstvo optužili za otkazivanje festivala, naglasili da je Narod i pravda na čelu ministarstva - kazao je Konaković.

Važno je, dodaje, naglasiti da je ministarstvo pripremilo odluku kojom se Jazz festivalu dodjeljuje duplo više novca nego prošle godine.

- Ne može bez važeće dokumentacije naravno. I nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti i na društvenim mrežama donosi odluke. Nikakva Twitter ofanziva neće promijeniti naš stav da se mora uvoditi red. U ovom slučaju puna podrška ministru Avdiću i ministarstvu. Deseci aplikanata su dokumentaciju dostavile uredno, veliki i manji događaji, pojedinci i udruženja. Prema svima njima bilo bi nekorektno praviti iznimke pod pritiskom - ocjenjuje.

Pozvao je organizatore Jazz festivala da dostave dokumentaciju i ispoštuju procedure.

- Pozivam premijera da iz sredstava tekuće rezerve doznači dio sredstava za ovaj događaj. U Narodu i pravdi ne tražite odgovornost za svoje postupke, a mi za svoje građanima ove zemlje odgovaramo - zaključio je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.