open-navfaktor-logo
search
MVPBiH
Konaković se danas susreo sa Schmidtom i Murphyjem
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.
27.01.2023. u 17:45
get url
text

Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić, saopćeno je iz Ministarstva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kazao je da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini dese pozitivne promjene jer to građani očekuju. Dodao je da Bosna i Hercegovina, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti "korak po korak" na svom evropskom putu, istakavši spremnost OHR-a da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Konaković je istakao da su europske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati u februaru ove godine, kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopćeno je i da su se Konaković i Brkić sastali danas i sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem.

Ambasador Murphy čestitao je ministru na uspješnim pregovorima poželjevši mu i kao ministru mnogo uspjeha u budućem radu.

Istakao je još jednom da su SAD dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine, te da će svakako nastaviti sa davanjem svoje podrške u izgradnji demokratske i prosperitetne budućnosti.

Konaković se zahvalio ambasadoru istakavši da smo u BiH svakako svjesni važnosti pomoći SAD kako BiH tako i regionu, te da svakako želimo nastaviti graditi partnerski odnos sa Vašingtonom.

Ono što je BiH potrebno je prijateljska podrška SAD u procesu jačanju regionalne suradnje kako bi kroz taj proces osigurali građanima pozitivne promjene u budućnosti.

Brkić se osvrnuo na važnost jačanja dobro organizirane državne strukture gdje pomoć i partnerstvo sa SAD-om itekako mnogo znači, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.