open-navfaktor-logo
search
Propuštena prilika
Konaković: Sve što je tražio Čović već ima, najveći pobjednik propalih pregovora je Milorad Dodik
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i reformama Ustava BiH kazao da smatra da su bh. političari propustili jednu veliku priliku.
20.03.2022. u 13:24
get url
text

- BiH ima političare a nema državnike koji su spremni da možda i na štetu svojih partija i sebe lično donesu neke važne odluke - rekao je.

Dodao je da će biti vremena da govore o tome šta su imali na stolu, pošto je, kako je kazao, vidio puno laži u medijima "onih kojima je stalo da se ništa ne dogovori".

- Imat ćemo priliku da govorimo šta smo propustili i kakve smo ponude imali na stolu, veći dio onog za što smo se mi zalagali mislim da je bilo na stolu - kazao je, a potom pojasnio:

- Od starta se zalažemo za redukciju nadležnosti Doma naroda, za prohodnost svih dokumenata. Jučer smo u jednom prijedlogu imali korektno rješenje u kojima su odblokiani svi procesi u kojima se čak i iz dijela vitalnog nacionalnog interesa briše famozna rečenica koja sve komplikuje i sve druge stvari. Precizno se knjigom vitalnih interesa definiše put kojim neko može ići, da ne može blokirati sve što mu padne na pamet, i to je ta funkcionalnost FBiH.

VEZANI TEKST - Konaković protiv reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH, time direktno podržava HDZ

Kazao je da su imali opciju da se definiše način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, da se usvoji prijedlog natpolovičnom većinom, ako je nema onda jednom trećinom ili jednom petinom.

- Imali smo opciju i da se sudije Ustavnog suda vremenski ograniče i imenuju, to je bio dokument za brusiti. Bio je elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH koji garantuje hrvatskom narodu da će birati hrvatskog predstavnika, ali istovremeno ostavlja mogućnost da to bude Komšić, da Predsjedništvo ima tri čovjeka bez obziru na etničku pripadnost - rekao je.

Dodao je da je bila opcija i da se brišu etničke odrednice na nivou Doma naroda BiH, što je, kaže, bila možda jedna od najkrupnijih stvari, dakle 15 ljudi u Domu naroda, nevažno kako se zovu i kom narodu pripadaju.

- Imali smo i integritet izbornog procesa koji je puno bolji, mislim da ćemo tu nastaviti, pokušati barem dovesti ga do Doma naroda. Vidjet ćete koliko je tu bilo dobrih stvari, koliko je bilo bespotrebne frke, laži i pritisaka na pregovarače - naveo je.

Potom je kazao da je u medijima plasirana neistina prema kojoj je on protiv redukcije nadležnosti Doma naroda FBiH.

Pojasnio je svoj stav koji je objavio na društvenim mrežama, a prema kojem "nikada neće pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS...". Demantovao je da to znači da je protiv redukcije nadležnosti Doma naroda FBiH.

- Nikad ne bih pristao da nam model funkcionisanja FBiH bude ono čemu se životom suprotstavljamo RS-u. Da time nagradimo Dodika, da potvrdimo da je taj koncept ispravan, da očekujemo njegov nastup u kome će nam se nasmijati svima u lice i reći "prepisali ste od mene ono što govorite da ne valja". Koliko se zalažemo za redukciju nadležnosti Doma naroda, tome svjedočite i vi već mjesecima - rekao je novinarima i dodao:

- Ona je bila na stolu, vjerovatno bi bila prihvaćena od hrvatskih pregovarača mada je to sve još uvjetovano. Notorna je laž što su kolege u medijima objavile, funkcionisanje FBiH je bio jedan od ključnih prioriteta i redukcija nadležnosti Doma naroda jer je činjeica da mi imamo dva predstavnička doma, zato smo se srcem za to borili, ali nikad to ne bih radio, jer sam često sa povratnicima Bošnjacima u RS-u, znam kako oni misle o Vijeću naroda RS-a, ne bih njihove interese izdao.

Ocijenio je potom da sve što je Čović htio on već ima.

- Ako govorimo o nadležnostima, o opcijama da blokira, ima opcije da blokira, da li će - ne znam pitajte ga.

Rekao je i da čekaju stavove da li će biti izbora, te da će učiniti sve da izbora bude, da ih mora biti.

Na kraju je zaključio da je sigurno najveći pobjednik propalih pregovora Milorad Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.