open-navfaktor-logo
search
Ukazuju na diskriminaciju
Koordinacija Srba Mostar: Putem konkursa u MUP HNK primljeno 26 osoba, među njima niko od Srba
Koordinacija Srba Mostar poziva političke stranke koje su na vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – Hrvatsku demokratsku stranku (HDZ) BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) da prestanu sa diskriminacijom srpskog naroda u ovom kantonu koja je, kako ističu, očigledna na svakom koraku.
14.07.2021. u 12:52
get url
text

- Najnoviji primjer gdje je putem javnog konkursa u MUP-u HNK primljeno 26 osoba, među kojima niko od Srba najbolje oslikava odnos prema najmalobrojnijem (ne)konstitutivnom narodu u HNK. Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda ovu diskriminaciju obrazlaže "nepisanim pravilima" u MUP-u HNK što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gdje se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti - saopćili su iz Koordinacije i dodali:

- Budući da smo se godinama unazad uvjerili da po "nepisanim pravilima" HDZ-a i SDA u ovom kantonu Srbima ne omogućavaju zapošljavanje u javnim ustanovama, kao i ni ostala prava, pozivamo ih da konačno počnu poštovati pisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što im po Ustavu FBiH pripada. U Gradu Mostaru, kao i drugim općinama kantona nije ništa bolja situacija kada je u pitanju zapošljavanje Srba.

Dodaju da je u Specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u institucijama iz 2020. godine za HNK navedeno da je u institucijama na nivou kantona zaposleno svega 15 Srba.

- Uzeti su podaci iz 16 ministarstava i zavoda, a šokantno je da od njih 16 u čak osam nema zaposlen nijedan Srbin. Ovim putem javno pitamo čelne ljude vlade HNK, ministarstava i političkih stranaka koje su u HNK više od 20 godina na vlasti da li je to po zakonu, Ustavu i da li je po ljudskim mjerilima. Кakve se poruke šalju srpskom narodu? - navode iz Koordinacije.

Ističu da znaju da su "ovakva pravila važila samo u najmračnijim periodima naše zajedničke historije kojih se civilizovan svijet grozi".

- Zato još jednom apelujemo na HDZ, SDA, zastupnike u Skupštini HNK da konačno usvoje i izmjene Ustava HNK kojima će i Srbima biti omogućeno da budu konstitutivan narod u HNK, a predsjednika Vlade HNK i ministre u Vladi HNK da počnu poštovati zakone i Ustav i zaustave diskriminaciju srpskog naroda u HNK. Godinama unazad, iako suočeni sa brojnim nepravdama i teškoćama prilikom povratka, nikada nismo bili remetilački faktor i u svakom trenutku smo nastojali samo dati doprinos suživotu i boljoj budućnosti svih naroda i građana na području HNK - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.