Huskićev komentar prenosimo u cijelosti. 

ZAVOD-nici ili analitičari COVID-a

Dešavalo se da novinari pogrešno prenesu podatke o COVID-19 ili ih pogrešno interpretiraju na neki bombastičan način! U tome nekad "načepe" Tešanj. Sada počeli i Zavodi da "zavode" javnost u pogrešnu stranu!

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo napravio je: Analiza COVID-19 epidemiološke situacije 23. jula. U drugoj rečenici Analize daju konstataciju da je pogoršanje epidemiološke situacije u Sarajevu zbog importovanih slučajeva iz Tešnja i Sandžaka. Nakon toga opisuju desetke i stotine zaraženih. Krupne tvrdnje sa teškim insinuacijama!

Podsjetio sam se na neke važnije datume iz Sarajeva i FBiH, pa osim "korona derneka" (5. maj), mise i protesta za i protiv Bleiburga (16. maj), ukidanja 14-dnevne izolacije za one koji ulaze u BiH (20. maj), nađoh i proteste i šetnje u Sarajevu od 30. maja, na kojima je po izjavi organizatora bilo čak 30.000 ljudi.

Sama Analiza potvrđuje da je 10.6. bilo 17 pozitivnih osoba, 19.6. 14 osoba itd. Da li je nešto od ovog utjecalo na pogoršanje epidemiološke situacije u Sarajevu, ne želim tvrditi, ali "matematika perioda inkubacije" otvara sumnju.

Siguran sam da je sve ovo bilo veći rizik i problem Sarajevu od Tešnja i Sandžaka zajedno! Nama u BiH je uvijek lakše tražiti i naći (ne)odgovornost u drugima nego u sebi.

Ovakvim analizama i izjavama razvijaju se predrasude, lažni strah, teorije zavjere. Ovakav rad sigurno neće pomoći i neće izliječiti nikog u BiH, pa ni Sarajevu. Od struke očekujemo činjenice, znanje, ozbiljne i korisne savjete.

Za kraj "okanite" se Tešnja na ovakav način! Tešanj i Tešnjaci vole, grade i čuvaju Bosnu i Hercegovinu na svoj, usudio bih se reći, uspješan način!

P.S. Obratit ćemo se sutra i zvanično "analitičarima" da nam pojasne svoje stavove iz Analize!