- Preporuka je da se u ovom trenutku ne zatvaraju vrtići, ali će se pojačati kontrola, ukoliko se pojavi ijedan slučaj ići će se na zatvaranje i tih ustanova. U ovom trenutku da ne bismo pravili problem roditeljima koji rade, nismo htjeli da donosimo mjeru zabrane i u tim ustanovama - rekao je Višković.

Preporuka je i da djeca u ovom periodu borave u zatvorenom i da što manje izlaze. Rekao da nema dramatične situacije i pozvao sve da prate instrukcije. Višković je rekao i da je sve ovo iz preventivnih razloga.

- Neodgovornim ponašanjem građana, koronavirus se može proširiti. Ovim pokušavamo da suzbijemo da se virus šiti u RS i da ne dođemo u poziciju da imamo više slučajeva -  rekao je.

Doneseno je pet zaključaka, iz preventivnih razloga, kako bi zaštitili građane od dalje epidemije. 

- Zatvaraju se sve osnovne i srednje škole u RS na period od 21 dan do 30.3., kao i visokoškolske ustanove

- Zabranjuju se javna okupljanja u tom periodu

-  Obratit ćemo se Vijeću ministara BiH i Graničnoj policiji BiH da se pooštri ulazak i kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih korona virusom

- Obavezuju se zdravstvene ustanove da sačine plan rada u vanrednim okolnostima, večeras će biti sastanak sa direktorima svih bolnica iz RS da preventivno pripremimo sve kapacitete 

Višković je pozvao sve da poštuju karantin i izolaciju jer bi neodgovorno ponašanje moglo imati posljedice.

- Nema mjesta panici ni pretjeranom strahu ili da se kupuju pretjerane namirnice, prave lageri. Ovo je preventivna mjera i tako je treba i posmatrati - kazao je Višković.

Trenutno je četvero oboljelih u RS-u.