open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Košarac u Beogradu dogovorio konferenciju o Otvorenom Balkanu u Sarajevu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sastao se danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem, s kojim je razgovarao o jačanju saradnje i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene.
28.05.2023. u 13:03
get url
text
Tomislav Momirović i Staša Košarac

VEZANI TEKST - Ne razumije ili ima naredbe: Konaković bi preko Otvorenog Balkana BiH da smjesti u "veliku Srbiju"?

- Razmijenili su mišljenje o Otvorenom Balkanu, pri čemu je istaknuto da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između zemalja članica za gotovo 30 odsto - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Navedeno je da je Košarac rekao je da će narednih mjesec dana inicirati održavanje konferencije o Otvorenom Balkanu u Sarajevu.

- Dogovorili smo da u Sarajevu održimo konferenciju na koju ćemo pozvati resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine razgovaramo o perspektivama i prednostima Otvorenog Balkana - najavio je Košarac.

On je ponovio da su RS i njeni predstavnici na nivou institucija BiH zagovornici pridruživanja BiH Otvorenom Balkanu, "prvenstvo zbog benefita za domaći privredni sektor".

- Dok privrednici zemalja članica Otvorenog Balkana imaju neometan promet roba na granicama, naši privrednici gube mnogo vremena čekajući na graničnim prelazima, što se negativno odražava na kvalitet proizvoda i ugrožava rok isporuke - stava je Košarac.

Kako je saopćeno, zajednički stav je i da moraju biti ubrzane procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo povećanju vanjskotrgovinske razmjene, bržem protoku roba i dodatnom povezivanju u sektoru turizma.

Otvoreni Balkan je projekat Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, a u javnosti je predstavljen kao inicijativa čelnih ljudi Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva iz 2019. godine. Kosovo je kategorično protiv ove inicijative, dok su u BiH i Crnoj Gori stavovi podijeljeni - oni koji podržavaju Vučićev režim žele mu pristupiti.

Šefik Džaferović, bivši, i Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u nekoliko navrata odbili su da podrže inicijativu Otvoreni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.