Zmajevi su smješteni u grupu sa Kiprom, Francuskom i Hrvatskom.

Tim Adisa Bećiaragića će kvalifikacije otvoriti gostovanjem na Kipru 23. februara, a tri dana kasnije Zmajevi će ugostiti Francusku.

Poslije toga slijedi pauza do novembarskog prozora...

BiH bi u kvalifikacije mogla ući jača za američkog bek šutera i playmakera Wadea Baldwina. On je pick broj 1 za Košarkaški savez BiH, pišu Sportske.ba, uz opasku da je i dalje sve na nivou razgovora.

Baldwin je rođen 1996. godine i trenutno igra Euroligu braneći boje Maccabija Tel Aviv. Ranije je u Evropi nastupao za Olympiacos, Bayern i Baskoniju. Ove sezone prosječno postiže 13,7 poena, uz četiri asistencije i 3,1 skoka po meču.

Amerikanac ima i NBA iskustvo, bio je član Memphisa, a onda i Portlanda od 2017. do 2019, za koji je tada nastupao i naš Jusuf Nurkić.

Na spisku naturaliziranih igrača u reprezentaciji BiH su John Roberson i Luka Garza. Roberson ima 35 godina i to mu je najveća mana, a Garza teško da će igrati kvalifikacije s obzirom na to da se termini NBA lige i kvalifikacija preklapaju.

Sportske.ba pišu da je KSBiH iskazao određena interesovanja za sjajnog igrača Partizana Kevina Puntera, ali da je sve ostalo samo na ideji, kao i Justina Bibbinsa, trenutno člana francuskog Nanterra.

Dobra vijest je i to što su FIBA i Eurolige postigle dogovor po kojem se termini utakmica reprezentacija i najjačeg klupskog takmičenja Evorpe neće preklapati, što daje realne šanse da klubovi ne stvaraju igračima probleme pri odlasku na reprezentativna okupljanja.