open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Košarkaška reprezentacija BiH poražena u Finskoj
Jasmin Repeša porazom je debitovao na klupi košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine
13.09.2018. u 19:59
get url
text

Na startu novog "prozora" kvalifikacija za Mundobasket, koji se naredne godine održava u Kini, muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Finske rezultatom 85:81.

Domaći su u dvorani u Espoou ostvarili zasluženu pobjedu, iskoristili sve manjkavosti i nedostatke tima Jasmina Repeše, koji je u ovoj utakmici debitovao na klupi BiH.

Bh. tim ravnopravno je ušao u meč, a Finci sredinom prve četvrtine prave osjetniju razliku i od tada su čitav meč bili u vodstvu.

Domaći su prvi dio dobili sa 22:14, u drugoj dionici košarkaši BiH pružili su nešto bolji otpor i izgubili 21:20, što je Finskoj bilo dovoljno da na odmor ode sa solidnom zalihom od devet poena razlike (43:34).

Finska se raspucala u nastavku. Briljirao je Salin, slušao je domaće i šut za tri poena. Treća četvrtina okončana je 27:15 u korist Finske, za ubjedljivih plus 21 uoči posljednje dionice igre.

I posljednju četvrtinu je Finska bolje otvorila, a ekipa BiH nešto bolje je zaigrala tek u zadnjih pet minuta, kada je napravila seriju 7:0 i došla na 79:65. Mnogo bolja odbrana tima Jasmina Repeše dala je rezultat.

Dva i po minuta prije kraja, nakon vezanih poena Nurkića i Muse sa slobodnih bacanja BiH je došla na minus sedam - 81:74.

Lazić je imao priliku da vrati BiH na minus četiri, ali je promašio šut za tri poena.

Poslije toga Atić pogađa jedno slobodno bacanje, drugo promašuje, a onda Nurkić ofanzivnim skokom vraća BiH na minus četiri 81:77.

Poslije toga Musa pogađa jedno slobodno bacanje za 81:88, a Murphy pogađa oba za 83:78, minut prije kraja meča.

Zmajevi u narednom napadu gube loptu, što kažnjava Koponen i pogađa šut za dva poena.

Hasandić brzim napadom postiže treću trojku na meču za 85:81, što je bio konačan rezultat. Košarkaši BiH posljednju dionicu meča dobili su 32:15.

Jusuf Nurkić je meč završio sa 20 poena, devet skokova i tri asistencije. Džanan Musa je imao 15 poena i devet asistencija, a Elmedin Kikanović je postigao 14 poena.

U redovima domaćeg tima briljirao je Salin sa 27 poena.

Bugarska je u našoj grupi nanijela prvi poraz Francuskoj, dok je Češka na domaćem parketu savladala Rusiju.

Upravo će Česi u nedjelju gostovati u Skenderiji. Na Mundobasket će se plasirati po tri prvoplasirane selekcije iz četiri grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.