Eksperiment u SAD-u

Košarkaška revolucija: Zaboravite slobodna bacanja kakva ste poznavali

Objavljeno: 27.09.2019. u 10:03

Plan je da baza bude samo jedno slobodno bacanje, a pravilo bi se mijenjalo ovisno o poziciji s koje igrač šutira

NBA liga odlučila je eksperimentirati s jednim vrlo važnim pravilom.

Riječ je o slobodnim bacanjima. NBA liga već neko vrijeme razmišlja kako vremenski skratiti utakmice, a jedna od mogućnosti jest upotrebom drugačijeg sistema izvođenja slobodnih bacanja.

Naime, plan je da baza bude samo jedno slobodno bacanje, a pravilo bi se mijenjalo ovisno o poziciji s koje igrač šutira, a pritom je fauliran. Tako da bi na koncu bilo korišteno jedno, dva, pa i tri slobodna bacanja. Za posljednje dvije minute utakmice zadržao bi se postojeći sistem dva slobodna bacanja za svaki "netricaški" pokušaj.

Ipak, taj će eksperiment biti implementiran u novoj sezoni G (razvojne) lige. Čelnici "drugog" razreda NBA lige tvrde kako je prosječno trajanje jedne utakmice lani iznosilo dva sata i pet minuta, a novim pravilom cilj je da se utakmica skrati ispod dva sata, prenosi Sportklub.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja NBA lige da se skrati vrijeme utakmica. Lani je već korišteno pravilo o umanjenom vremenu održavanja time-outa zbog čega su utakmice skraćene za prosječne četiri minute.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije