open-navfaktor-logo
search
Pobjede za pamćenje
Košarkaški Zmajevi u 2022. godini srušili dvije evropske velesile
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2022. godini igrala je na Eurobasketu, a Zmajevi su i dalje u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo, takmičenje na kojem nikada ranije BiH nije nastupila.
01.01.2023. u 07:48
get url
text

Košarkaše BiH do Eurobasketa je doveo Vedran Bosnić, ali je on u junu ove godine podnio ostavku na selektorsku poziciju. Za njegovog nasljednika izabran je bivši košarkaški reprezentativac BiH Adis Bećiragić.

Uprkos brojnim turbulencijama 2022. godina ostat će upisana po dvije veličanstvene pobjede. Zmajevi su predvođeni Nurkićem, Musom, Halilovićem, Robersonom u Sarajevu u sklopu kvalifikacija za Mundobasket nakon velike bitke i produžetaka srušili Francusku, koja je ubrzo postala evropski viceprvak, a na Eurobasketu je bh. tim nadigrao Sloveniju, u tom momentu prvake Starog kontinenta.

BiH je u 2022. odigrala ukupno 13 utakmica, uključujući kvalifikacije za SP i Eurobasket. Pet puta se bh. tim radovao, a osam puta su najbolji bh. košarkaši poraženi.

Godina je počela sa dva poraza u tri dana u borbi za SP od selekcije Litvanije. Utakmica u Vilniusu 27. februara bila je posljednja u kojoj je BiH sa klupe predvodio Vedran Bosnić.

Adis Bećiragić debitovao je 1. jula porazom u Pardubicama od Češke (93:81), a prvu pobjedu novi selektor je zabilježio tri dana poslije u dramatičnom duelu s Bugarskom u Skenderiji (76:73). Meč je sa zvukom sirene riješio trojkom Džanan Musa. Pobjeda je značila i plasman u narednu rundu kvalifikacija za SP.

Ubrzo poslije toga počeke su i pripreme za Eurobasket u sklopu kojih je nedostajalo kontrolnih utakmica. Kao i obično, kasa Košarkaškog saveza BiH bila je prazna, a adekvatne pripreme su izostale.

Kvalifikacija za SP nastavljene su 24. augusta, a Zmajevi su pojačani Jusufom Nurkićem teško poraženi u Podgorici od Crne Gore rezultatom 88:69.

Iskupljenje je stiglo 27. septembra u vidu pobjede nad moćnom Francuskom u Skenderiji poslije dva produžetka rezultatom 96:90.

Odlična je to bila uvertira pred početak Eurobasketa. Grupa u kojoj su igrali Zmajevi bila je paklena (Njemačka, Francuska, Litvanija, Slovenija, Mađarska).

Bh. tim je takmičenje otvorio pobjedom rezultatom 95:85, a u drugom kolu u neizvjesnom okršaju od BiH je bila bolja Njemačka, jedan od domaćina Eurobasketa, rezultatom 92:82.

U narednom kolu BiH je priredila senzaciju jer je srušila Sloveniju predvođenu Lukom Dončićem rezultatom 97:93.

Drugi krug za Zmajeve je ostao nedosanjani san, jer u naredne dvije utakmice nedostajalo je snage za povoljan rezultat protiv Francuske (60:81), kao i Litvanije (70:87).

Zmajevi su ubrzo nakon Evropskog prvenstva nastavili kvalifikacije za Mundobasket. BiH je u novembarskom prozoru ostvarila polovičan učinak, savladavši Mađarsku u Sarajevu (83:78), uz poraz na gostovanju kod Francuske (92:56).

Rasplet kvalifikacija za Mundobasket očekuje se u februaru. Francuska i Litvanija su osigurale plasman iz naše grupe, a jedno upražnjeno mjesto BiH će se boriti s Crnom Gorom i Mađarskom.

Crna Gora trenutno ima pobjedu više, a skor sa Mađarskom je izjednačen.

BiH, ipak, drži sve u svojim rukama. Zmajevima su u preostale dvije utakmice neophodne dvije pobjede. Prva je na redu Crna Gora (23. februar 2023.), a ako želimo ostati u utrci za SP moramo slaviti pobjedu od 20 razlike. U tom slučaju za plasman među svjetsku elitu "igrala" bi svaka pobjeda na zatvaranju kvalifikacija u Mađarskoj.

Postoji i opcija da Crnogorce savladamo sa manjom razlikom, ali u tom slučaju bilo bi nam potrebno da uz pobjedu protiv Mađara navijamo da Češka u Podgorici savlada naše komšije.

Poraz od Crnogoraca značio bi da ostajemo i bez teoretske šanse da se plasiramo na SP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.