open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Kosovo: Četiri osobe uhapšene zbog kupovine glasova u opštini Klokot
Kasno sinoć četiri osobe su uhapšene u Klokotu pod sumnjom da su počinili krivična djela kupovine glasova.
17.10.2021. u 12:01
get url
text

Iz Kancelarije Državnog tužioca je saopćeno da su u saradnji sa Kosovskom policijom kasno sinoć, 16. oktobra, četiri osobe uhapšene u Klokotu, sa inicijalima A. D, M. K, A.T . i Xh. B, u vezi sa izbornim procesom i sumnja se da su počinili krivična djela "kršenje slobodnog odlučivanja birača" i "davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem".

Četvorica osumnjičenih su po nalogu državnog tužioca poslati u pritvor do 48 sati.

Državni tužilac i Kosovska policija ostaju posvećeni ispunjavanju svojih zakonskih dužnosti i odgovornosti, na profesionalan, transparentan i nepristrasan način prema građanima i zemlji, navodi se u saopćenju.

Građani se ohrabruju da sarađuju sa državnim tužilaštvom i Policijom Kosova i prijave svaki nezakoniti slučaj povezan sa sigurnosšću i izbornim procesom.

Za održavanje normalnog toka izbora angažovano je oko 3.000 policajaca, dok dežura 35 sudija i 80 tužilaca.

Širom Kosova jutros u sedam sati otvorena su birališta na kojima će se do 19 sati glasati za novu lokalnu vlast. Na 883 biračkih centara biraju se gradonačelnici i odbornici u 38 općina.

Proces glasanja se odvija pod mjerama protiv širenja pandemije COVID-19, uz korištenje maski i održavanje fizičke distance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.