Premijer Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade koja je posijle više od dva mjeseca održana u sali za sastanke, kazao da se sutra ponovo otvara kopnena granica.

- Kopnenu granicu smo 13. marta bili zatvorili, danas smo tu odluku ukinuli i otvaramo kosovsku granicu, ali sve osobe koje ulaze na teritoriju Republike Kosovo obavezne su da se podvrgnu kontroli ljekarskih ekipa na graničnim prijelazima i da primjene mjere zaštite protiv COVID-19 - kazao je Kurti. 

Ministar zdravlja Arben Vitia je podsjetio da se sa ublažavanjem mjera počelo 4. maja u skladu sa epidemiološkom situacijom na terenu.

- Glavne kopnene granice Republike Kosovo bit će otvorene. Poslije sedam dana procijenit će se mogućnosti otvaranja vazdušnih granica. Otvara se i sektor gastronomije i sličnih usluga. Otvaraju se tržni centri. Svi javni službenici na svim nivoima institucija vratiće se na posao,  a počet će sa radom i taksi službe - rekao je Vitia.

Vitia je prezicirao da se otvaraju granični prijelazi Merdare, Vrmnica, Kula, Elezov Han, Jarinje i Bela zemlja, što znači sa svim susjednim zemljama. Ministar zdravlja je napomenuo da osobe koje pri ulasku na Kosovo imaju negativan PCR test na koronavirus ne stariji od četiri dana ne moraju da se samoizoluju, dok oni koji nemaju test moraju u samoizolaciju na sedam dana. Ova mjera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procjena epidemiološke situacije.

Od početka pandemijske krize na Kosovu, testirano je 14.855 uzoraka, od kojih je 1.070 bilo pozitivno na koronavirus, uz 841 izlječenu osobu i 30 smrtnih slučajeva.